07:00 / 29.10.2021.

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Gorski kotar - šampion cjelogodišnjeg turizma

Gorski kotar - šampion cjelogodišnjeg turizma

Gorski kotar - šampion cjelogodišnjeg turizma

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Brojne primorske destinacije ove su godine zabilježile turističke rezultate bolje nego rekordne 2019., no podaci o noćenjima kažu da je šampion cjelogodišnjeg turizma - Gorski kotar. Dostigao je 95 posto turističkog prometa iz pretpandemijske 2019., a u ljetnim mjesecima noćenja su premašena za čak 36 posto. Velika je potražnja za kućama za odmor i apartmanima pa su brojni iznajmljivači popunjeni više od 200 dana godišnje.

Nema predaha za vlasnicu ove kuće za odmor u čarobnoj Kupskoj dolini. Tek što su jutros jedni gosti otišli, iza podne dolaze novi. Uživat će u tradicionalnom goranskom ambijentu, u kući uređenoj u autohtonoj goranskoj arhitekturi.


- Gosti koji dođu kod nas žele se podružiti, zaroštiljati, obići goranske atrakcije, uživati u zraku, prirodi, maknut se od stresa. Mi najviše po ljeti imamo stranaca, oni ostaju na duže. Sedam noćenja i više, do tri tjedna, opisuje Silvija Sobol, privatna iznajmljivačica.


No, bilježe i veliki porast domaćih gostiju koji dolaze tijekom cijele godine. Isto kažu i u ovom hotelu u Fužinama.


- U ovoj koroni desilo se nešto dobro. Desilo se to da su se ljudi vratili našem domaćem turizmu, našem prirodnom bogatstvu i opet im je to počelo biti fora, kaže Andrej Kauzlarić, direktor Hotela Bitoraj.


I Gorani se trude privući ih. Ulaže se u smještajne kapacitete, pokreću se razni projekti. U jedan od njih, Gastroventure, uključili su se brojni goranski ugostitelji. U suradnji s lokalnim proizvođačima, svakoga mjeseca slažu jelovnike s autohtonim goranskim namirnicama.


- Oni ističu ono jedinstveno, ono posebno, autohtono, to je goranska kuhinja, okusi i mirisi. Smještajni kapaciteti više i visoke kategorije rade sjajno, imaju popunjenost između 150 i 200 dana godišnje što je izuzetno vrijedno naglasiti, rekao je Petar Hrg, direktor TZ Gorski kotar.


Iako se okrunio titulom šampiona cjelogodišnjeg turizma, Gorski kotar i dalje je najpopularniji u zimskim mjesecima. Najave su izuzetno dobre i za ovu zimu a bit će još bolje, kažu, ako zeleno srce Hrvatske zabijele snježne pahulje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!