19:29 / 28.06.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Hrvatska je krenula od nule, pred nama je podizanje životnog standarda

Konferencija "Ključni hrvatski uspjesi"

Konferencija "Ključni hrvatski uspjesi"

Foto: HTV / HRT

Na konferenciji "Ključni hrvatski uspjesi" u povodu 30 godina hrvatske samostalnosti, koju je organizirala Hanza medija, istaknuti su ključni hrvatski uspjesi - neovisna država, ulazak u NATO i Europsku uniju, izgradnja demokratskog poretka i tržišnog gospodarstva. U razdoblju pred nama fokus treba biti na podizanju životnog standarda.


Zbog rata smo izgubili 15 godina razvoja i tek smo 2004. došli na razinu BDP-a s kraja 1980-ih.


- Ratne štete dosegle su 160% predratnog BDP-a, nakon rata je obnovljeno 151.500 kuća, to je kao da smo sagradili 10 novih Šibenika, kazao je premijer Andrej Planović.


Izgradnja države, društva, gospodarstva, kretala je praktički od nule.


- Bili smo blokirani, izolirani u međunarodnom platnom prometu, banke su bile na koljenima, gospodarstvo godinama nije investiralo, institucije zapravo nisu postojale, konstatirao je Božo Prka, bivši ministar financija i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.


Za mnoge je glavni problem demografija. Države koje gospodarski kaskaju bilježe odljev stanovništva, a među njima je i Hrvatska, koja je trenutačno na 64% europskog standarda.


- Bez dosezanja 75-80 posto europskog prosjeka, što treba biti nacionalni zadatak broj 1, mi nećemo spriječiti daljnji pad broja stanovnika, smatra glavni urednik portala Ekonomski lab Velimir Šonje.

Za guvernera je važno pitanje ulazak u eurozonu, koji bi se mogao dogoditi već 2023. Biti dio europskog kluba posebno je, kaže, važno u vrijeme krize.


- Da neke od zemalja koje su bile u eurozoni tijekom zadnje dvije krize nisu bile u eurozoni, što bi im se dogodilo? Puno lošije bi prošle, smatra guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.


U sljedeće tri godine nemamo izbore, pa Vlada najavljuje niz reformi - pravosuđa, javne uprave, državnih poduzeća, obrazovanja... I zdravstva, koja bi trebala početi najesen.


- U ljudskoj prirodi je, svatko od nas ponaosob, vrlo smo teški za bilo kakvu promjenu. Uvijek smo apriori protiv nečega nego za nešto. Međutim, to treba raditi, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Financija Zdravko Marić.


Reforma zdravstva mogla bi se financirati uvođenjem poreza na nekretnine, smatra bivši SDP-ov ministar financija.


- Ali, to su stravični otpori. Zašto? Zato što svi oni koji to ne žele platiti, plaše građane da ćemo na njegov stan ili kuću, koji je izgradio sam, netko nabiti porez. Neće! Porez ipak ide ravnomjerno na bogatije, kazao je Slavko Linić.


No, i prije reformi mora se riješiti zdravstvena kriza za što je preduvjet cijepljenje. Mnoge države samo čekaju tuđi pogrešni korak.


- Puno je sudaca. Sve druge zemlje su suci, svirat će se ofsajd i bez VAR-a, svirat će se penal i za najmanji doticaj u šesnaestercu i ljudi će reći svojim sugrađanima - nemojte ići u Hrvatsku, rekao je premijer Plenković.


A onda to više neće biti samo zdravstveno nego, ponajprije, gospodarsko i financijsko pitanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!