HUP od Vlade traži hitne mjere za ublažavanje udara poskupljenja struje

08.08.2022.

19:24

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/P.F./HRT

HUP traži mjere

HUP traži mjere

Foto: Dnevnik / HRT

Najvažniji energent za 80% naših tvrtki, električna energija, posljednjih je mjeseci za gospodarstvo drastično poskupjela. Velik dio njih najavio je da će morati odustati od investicija, jer poskupljenje sirovina i povećanje brojnih troškova više ne mogu prelijevati na leđa potrošača. Hrvatska udruga poslodavaca od Vlade traži hitne mjere kako bi se ublažio udar poskupljenja električne energije.

Za hrvatskog proizvođača rajčica električna energija najvažniji je energent. Troše velike količine struje, jer je u stakleniku sve automatizirano; natapanje, temepratura, vlažnost. Tankove za vodu odavno pune noću, kada je struja jeftinija, no mjesta za daljnje uštede nema. A račun za struju ove im je godine drastično veći.

- Za nas je to zaista veliko opterećenje u proizvodnji, nama su se računi zbilja povećai skoro za duplo, znači s nekih 50-ak tisuća kuna na 100-tinjak, rekla je Martina Gjureković, operativna direktorica u Rajska d.o.o. 

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističu da je stanje alarmantno.

- Ugovore koje mi dobivamo na uvid su suludi. Dakle polovica naših članova pokazuje nam ugovore u kojima je povećanje cijena više od 100%, jednoj petini struja je poskupjela od 100 do 300%, 15% njih i preko 300%. Dakle, opet je udar koji nitko ne može sam podnijeti, istaknula je Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca. 

Od Vlade traže mjere kojima bi im se olakšao teret poskupljenja. Predlažu da se ograniči cijena električne energije za gospodarstvo na najviše 150 eura po megavatsatu, da se smanji mrežarina i trošarine ili da se do kraja iduće godine obustavi njihova naplata, da se korigira naknada za obnovljive izvore energije. Uz to, predlažu da se umanji osnovica poreza na dobit za iznos povećanja troška električne energije. Cijena električne energije za gospodarstvo višestruko je veća od one koju plaćaju građani.

- Prije smo mi govorili najskuplja je koje nema, a bojim se da smo mi sada došli u situaciju da je najskuplja ona energija koju ne možemo platiti. Imamo situaciju da kućanstava, što se tiče električne energije, su zaštićena, njima je kilovatsat što se tiče same energije bez trošarina i naknada za obnovljive izvore 56 lipa, poduzetnicima je sada između 1,50 kn i 3 kn. Znači tri do 6 puta ona je skuplja, naglasio je Nenad Kurtović, stručnjak za kupoprodaju električne energije.

Zato mnogi traže uštede na nekim drugim stavkama u proizvodnji.

- Mi smo razmišljali unaprijed, pa smo neke zalihe unaprijed za ovu i iduću godinu unaprijed naručili. Tako da smo si skladište lijepo opskrbili hranjivom, repromaterijalom, navela je Gjureković.

Poslodavci već sada najavljuju da će zbog enermnog rasta troškova morati odustati od investicija, što za sobom vuče i zaustavljanje novog zapošljavanja, a to bi pak moglo rezultirati usporavanjem gospodarskog rasta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!