Istarski pjenušci na 'šampanjski' način

19.12.2021.

17:48

Autor: Klara Dujmović/Plodovi zemlje/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Sve više istarskih vinara proizvodi pjenušce. I to ponajprije od uzdanice autohtone malvazije - zahvalne sorte za prirodna pjenušava vina bez obzira na metodu kojom se dobivaju. Proizvodnja raste, ali i prodaja pa se u podrumima traži pjenušac više.

Ne prodaju se pjenušci samo sad uoči blagdana već i tijekom turističke sezone. U Istri je bila dobra pa ni problema s prodajom vina nije bilo. Kada se otvori čep, a dragocjene kapljice završe u čaši - zahvaljujući mnoštvu perlica vrhunsku će kakvoću prepoznati oko, a bogatstvo arome osjetiti nepce.

Morenovi pjenušci na 'šampanjski' način

- Na nos diskretan. Nije agresivan, nakon prvog udarca CO2 osjetimo malo brioša. Nakon toga miris zelene jabuke i onda bi rekao gorčine agruma - to je tipično za malvaziju, objašnjava Moreno Coronica, vinar iz Umaga. Prirodna pjenušava vina počeo je proizvoditi prije desetak godina. U početku su to bile male količine.

Danas proizvodi oko 6 i pol tisuća butelja. Dobiva ga klasičnom metodom refermentacije u boci. Poznatom i kao šampanjska metoda. To je proces koji traje tri godine. U mirno vino se nakon 8 do 9 mejseci dodaju kvasac i šećer i onda ono odležava najmanje 3 godine na temperaturi od 15 stupnjeva, objašnjava Moreno. Idealna je fermentacija nakon 30 mjeseci, dodaje.

Elegantni klasični pjenušci

Za klasičnu metodu proizvodnje pjenušca odlučio se i Luciano Visintin iz Brtonigle. Ona, smatra, pjenušcima daje posebnu eleganciju i finoću - dvostruko više vina nego pjene. Godišnje proizvede oko 30 tisuća butelja prirodnog pjenušavog vina. Njegova su uzdanica malvazija i teran.

- Mi smo vdijeli kod tih autohtonih sorti kao što je teran dobre karakteristike za dobre pjenušce u Istri. U regiji Champagne u Francuskoj najbolje berbe imaju dvije jedanaestice - 11 alkohola i 11 kiselosti. A to kod nas teran ima svake godine, kaže Luciano.

I malvazija, na koju se u proizvodnji pjenušca oslonio i Moreno Coronika. Priznaje, isprva je bio skeptičan prema toj sorti, no onda ga je razuvjerila. I dokazala da može biti sorta za vrhunske pjenušce.

Šarmat metoda, vrenje u tanku

Malvazija je baza i pjenušaca obitelji Arman iz Vižinade. No oni ih dobivaju drugim postupkom - šarmat metodom, kod koje vino postaje pjenušavo zahvaljujući drugom vrenju u tanku - od 8 do 10 mjeseci. Tako dobiju oko 10 tisuća butelja pjenušca. No razmišljaju o kupnji još jednog tanka kako bi proizvodnju povećali.

- Mi tankove imamo, spremimo gotov proizvod u podrumu. Jedino nam je velika i neisplativa investicija kupnja izobarične punilice za vina tako da imamo ugovor s Talijanima. Oni dolaze kamionom, prikopčaju se na tank i za tri do četiri sata napune 10 tisuća boca. I mi smo završili sa pjenušcem, objašnjava Franc Arman.

Cijena kvalitetnog pjenušca oko 110 kuna 

I dok su prošle godine muku mučili s plasmanom vina, ove to nije problem. Domaći su pjenušci traženi. Luciano Visintin ističe da kvalitetan proizvod prati i dobra prodaja. Maloprodajna cijena mu je oko 110 kuna. Za butelju pjenušca dobivenog metodom vrenja u tanku treba izdvojiti malo manje novca. No jednako su traženi.

Više od polovine domaće proizvodnje pjenušavih vina završi kao dio turističke ponude. Zašto ne, jer imamo se čime pohvaliti. Naši pjenušci svojom kvalitetom ponosno mogu stati uz bok najboljim svjetskim pjenušcima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!