Izvršna direktorica MMF-a očekuje da će SAD izbjeći recesiju

13.01.2023.

00:25

Autor: P.F./Hina/HRT

Prijeti li svijetu recesija?

Prijeti li svijetu recesija?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da je sve više dokaza da će SAD izbjeći recesiju ove godine te da će postići lagano prizemljenje svog gospodarstva.

Georgieva je istaknula kako američko tržište rada ostaje otporno, a potražnja potrošača snažna unatoč podizanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija. Rekla je i da dolazi do zdravog pomaka s prekomjerne kupnje robe koja je poticala rast cijena, natrag prema potražnji za uslugama, a u gospodarstvu je bilo više diverzificiranih izvora rasta.

- To daje neke argumente za očekivanje da će SAD izbjeći pad u recesiju. Ustvari, rekla bih da čak i ako bude u tehničkoj recesiji, ona će biti vrlo blaga, istaknula je Georgieva na svom prvom brifingu s novinarima u 2023. godini.

Napomenula je da su najave recesije obično predmet intenzivne rasprave te istaknula da ona naginje scenariju mekog prizemljenja za SAD.

MMF je u listopadu prognozirao rast američkog BDP-a u 2023. od 1%, a svoju će projekciju ažurirati ovog mjeseca. Svjetska banka je u utorak prognozirala rast SAD-a od 0,5% u ovoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!