Jesu li cijene vraćene na stare iznose?

13.01.2023.

19:17

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/IMS

Jesu li cijene vraćene na stare iznose?

Jesu li cijene vraćene na stare iznose?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Inspektori će i u idućim tjednima pojačano pregledavati cijene i cjenike. Istodobno, Vlada je donijela odluku o novim cijenama proizvoda, zamrznutim u rujnu prošle godine. Malo će pojeftiniti, primjerice, ulje i mljeveno meso, a malo poskupjeti namirnice poput šećera i svinjske lopatice. Ograničenje cijena vrijedi do 31. ožujka.

Da su inspekcije urodile plodom, građani još nisu primijetili.

- Ja sam samo vidio da je poskupilo, nije ništa pojeftinilo.

- Ne mogu oni to zaustaviti, s obzirom na inflaciju, s obzirom na euro, to je samo zavaravanje.

- Razočaran sam s cijenama.

A inspektori su u gotovo 700 nadzora utvrdili da je neopravdano podizalo cijene - njih 30%. Nakon provjere, vratili su cijene na prijašnje iznose. Kod ugostitelja inspekcija je utvrdila da ih je 127 neopravdano podignulo cijene.

- Uvidjeli smo da su to individualni slučajevi kolega koji su odmah otklonjeni, čak pred samim inspektorom, stvarno jako mali dio naših kolega je podigao te cijene. Tko je podigao cijene prije podigao je opravdano, zbog poskupljenja ulaznih troškova, ističe Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Kod frizera i kozmetičara utvrđeno je 29 prekršaja. Cijene koje su zatekli u prosjeku su bile veće - 20%.

- Vjerujem da frizeri koji jesu navedeni da su reagirali mimo prijedloga Vlade, da to i nije bilo namjerno, vjerujem da nisu shvatili tu odredbu u potpunosti i sigurna sam da im ne bude problem korigirati tu cijenu, poručuje Martina Gregur, predsjednica Sekcije frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore.

I kod trgovaca, inspektori su zamijetili podizanje cijena, kod njih 14 dosad je utvrđen prekršaj, a dio nadzora još nije završen. Ministar gospodarstva objasnio do kada, od trgovaca i pružatelja usluga, očekuje da ne podižu cijene.

- U ovakvom trenutku očekujemo visoku razinu društveno-odgovornog poslovanja, razumijevanje poslovnih subjekata da ne dižu cijene onda kada ih nije potrebno dizati, prema tome: u razdoblju do kada traju mjere očekujemo visoko razumijevanje svih gospodarskih subjekata, poručio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

A to je 31. ožujka, do kada vrijede sadašnje cijene plina i električne energije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!