Filipović: Dobar dio poslovnih subjekata vratio cijene na 31. prosinca

13.01.2023.

13:56

Autor: HRT/R.S.

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Foto: Igor Soban / PIXSELL / HTV / HRT

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade rekao da je dobar dio poslovnih subjekata vratio cijene na staro odnosno cijene koje su bile 31. prosinca. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da Hrvatska pošta neće povisiti cijene.

Ministar je istaknuo aktivnosti koje su se događale proteklih dana kako bi se cijene proizvoda vratile na one prije uvođenja eura kao službene valute Republike Hrvatske. 


- Od trgovaca se očekuje da nam dostave cijene za cijelu prošlu godinu, 80 artikala koji čine dio potrošačke košarice i da nam svaka dva tjedna u ovoj godini nastave dostavljati te informacije jer ćemo to sve prezentirati našim građanima na jednom mjestu tako da oni mogu usporediti cijene u pojedinom trgovačkom lancu, da mogu vidjeti tko je u prošloj godini i ovoj u kojoj smo sada, tko će prema njima biti korektan. To su neke aktivnosti koje su se događale prošlih dana i što se tiče svih trgovačkih centara, u razgovoru su nam svi trgovački lanci rekli da će dostaviti sve podatke koje smo od njih tražili, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.


Filipović: Dobar dio poslovnih subjekata vratio je cijene na 31. prosinca


Od mjera koje je Vlada najavljivala, nije se odustalo, ističe ministar.


- Nije se odustalo od ničega, nego smo vidjeli da je dobar dio poslovnih subjekata vratio cijene na 31. 12., rekao je Filipović.


Filipović je naglasio da ako bude postojala potreba da se poduzmu i druge mjere, Vlada će to i napraviti.


- Svi znaju kakve Vlada ima mehanizme na raspolaganju, ali s obzirom na ovaj trend koji smo primijetili da dobar dio trgovaca vraća cijenu. Procijenili smo da u ovom trenutku trebamo pojačati te nadzore, da naše državne institucije trebaju odraditi svoj posao, a onda ćemo vidjeti hoćemo li ići u smjeru drugačijih mjera, istaknuo je ministar. 


Filipović: Vlada čini sve da pomogne građanima i gospodarstvu


Mjere za oporavak gospodarstva traju do 31. ožujka.


- Vlada s jedne strane čini sve da pomogne građanima i gospodarstvu i u ovakvom trenutku očekujemo visoku razinu društveno odgovornog poslovanja, kazao je Filipović. 

Hrvatska pošta neće povisiti cijene 

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je rekao da univerzalne usluge u pošti neće poskupjeti, a ne očekuje ni rast cijena telekomunikacijskih usluga.


- Iako je HAKOM odobrio pošti povećanja cijene, što su kao potrebno tražili još prošle godine, s obzirom na cijelu situaciju toga neće biti, izjavio je Butković nakon sjednice Vlade.

Na pitanje hoće li neki iskoristiti indeksaciju za povećanje cijena zbog inflacije, poput telekoma, ministar je kazao da je razgovarao i s telekomima.

- Mnogi od njih koriste mjere Vlade koje su i njima dobrodošle oko cijena energije i sada razgovaramo s njima oko najavljenih 10 posto povećanja cijena, ali do toga vjerojatno neće doći, odgovorio je Butković, koji smatra i da nema razloga za povećanje cijena.

Najavio je i da će o tome s telekomunikacijskim tvrtkama još razgovarati na sastanku idući tjedan, dodavši kako je i ministar gospodarstva Davor Filipović razgovarao s njima i misli da do poskupljenja neće biti.

Više pogledajte u prilogu Šime Vičevića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!