18:32 / 10.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Kako su preživjele tvrtke okrenute izvozu u pandemiji?

Borba tvrtki u pandemiji

Borba tvrtki u pandemiji

Foto: HTV / HRT

Prije 10-tak mjesci na samom početku pandemije korona virusom, naša ekipa posjetila je dvije tvrtke u Brodsko-posavskoj županiji izrazito okrenute izvozu. Tada se govorilo o mogućnosti da će lock down uspjeti izdržati 3-4 mjeseca. Kako je danas u tim tvrtkama?

Prije 10 mjeseci oslanjali su se na zalihe koje su imali i tada još uvijek relativno otvorene granice. Tvornica namještaja iz Oriovca kod Slavonskoga Broda, ipak uspjela je preživjeti uz minimalna otpuštanja:

- Mi radimo i za jedan veliki lanac hotela, madrace, i ljudi su nas zamolili da im fakturiramo 9., 10. mjesec kada će moći platiti. I mi smo to učinili, kaže Stjepan Pišonić, generalni direktor Oriolika iz Oriovca.

-A onda je na djelo došla solidarnost. Moćnim europskim partnerima unaprijed su isporučili narudžbe i unaprijed bili plaćeni.

- Jedni drugima smo mi pomagali i tako prevladali ovu krizu, preživjeli. Nije tu bilo nikakvih velikih zarda, dobiti ili slično. Ali pri tome se mogu pohvaliti da smo plaćali sve svoje obaveze.

Pri tome se ulagalo i u novu, suvremeniju opremu.

Tek 10-ak kilometara dalje, u Lužanima, proizvode klamerice. Koristila su se sredstva države i povoljni krediti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

- Radili smo potiho. Nekakve nove proizvode, nekakve nove ideje razvijali, novu organizaciju. Da bi se u drugoj polovici godine sve to okrenulo puno pozitivnije. Godinu smo završili sa 4 posto povećanja prometa, ističe Zvonimir Ergović iz tvrtke "Ergo" u Lužanima.

Otpuštanja nije bilo. Ovih dana čak i zapošljavaju:

- Ne sjećam ovakvog nivoa narudžbi do sada. Pogotovo što otvaramo i nova tržišta i nove proizvode. Čak smo i ponosni da ove godine prvi puta isporučujemo klamerice za vezanje vinograda u Francusku, kaže.

U obje tvrtke, napominju, ključna je bila potpora države. Koja je mogla biti efikasnija da nije bilo pretjerane birokracije. Prilagodba novim tehnologijama, otvaranje novih tržišta i načina prodaje, formula je za uspjeh tih tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!