Kovačević: Ugostiteljstvo je potpuno devastirano

01.09.2021.

09:08

Autor: Studio4/P.F./HRT

Predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja Robert Kovačević
Predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja Robert Kovačević
Foto: Studio 4 / HRT

Iako se vremenska prognoza sada popravlja, proteklih dana nije bilo ugodno sjediti na terasama. Kava se do danas mogla samo ondje popiti, no od jutros to je nakon 9 mjeseci moguće i u zatvorenim dijelovima kafića. Zato mnogi ostaju bez državnih potpora jer Vlada računa da će moći normalno poslovati.



Kako to izgleda jutros u Zadru, piju li se jutarnje kavice na terasama ili uz šank u emisiji HRT-a Studio 4 izvijestila je novinarka Kristina Tartaro.

- Jutarnje kavice u Zadru ipak se piju i dalje na terasama jer je ljeto i lijepo vrijeme i ljudi su navikli na to. No od danas nakon dugo vremena ponovno se može u zatvoreni dio ugostiteljskih objekata uz poštivanje mjera - dezinfekcija ruku na ulaz, nositi maske do stola gdje će se sjesti te također kada se ide u toalet, rekla je Tartaro.

- Nama je kraj sezone, iscrpljeni smo od svega. Teško nam je uopće pratiti sve te podatke koje dobivamo na mail i preko medija. Nama uvijek treba 2 do tri dana da se te stvari poslože i da ih uvedemo u naše poslovanje jer nemoguće je preko noći raditi neke stvari. Od danas do sutra stvari se mijenjaju uz sve naše obveze koje su vrlo kompleksne, rekao je sugovornik, predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja Robert Kovačević.

Rekao je i kako je svoj kafić prilagodio objekt radu vani kad je uvedena zabrana rada u zatvorenom prostoru.

- Napravili smo to zbog osobne sigurnosti da bi bili na zraku, da gosti koji ulaze u WC nisu u kontaktu s nama. To je bila investicija od preko 150.000 kuna da bi uopće mogli raditi, istaknuo je.

Na pitanje što kažu ugostitelji koji nisu imali terase pa nisu mogli raditi rekao je da ima dvije vrste ugostitelja.

Najviše stradali mali lokali

- Jednima je to poziv, a drugima biznis. To je teško raslojiti. No mali lokali su stvarno stradali. Ovo je bilo kao jedan ružan san koji je dugo trajao. Teško je bilo razumjeti situaciju u koji su nas doveli s nekakvim odlukama. Gledali smo masovna događanja oko nas dok nismo smjeli raditi s naših par stalnih gostiju. Ovo treba zaboraviti i da se naši gosti vrate, ako se vrate, jer se navike mijenjaju, naglasio je Kovačević.

O potporama i PDV-u

Što se tiče najava ukidanja potpora ugostiteljima za očuvanje radnih mjesta rekao je da država koja to financira gleda da uvijek da manje.

- Preko noći donositi takve odluke i živjeti u neizvjesnosti hoće li biti ill neće te ih retroaktivno donositi, a već smo ušli u deveti mjesec a ne znamo hoće li biti potpora za osmi mjesec, ne bih rekao da je neozbiljno, nego kao da se država bavi biznisom a ne da se brine o svojim građanima, o svojim poreznim obveznicima koji će biti tu i sutra. Novac ne ide u rupu, novac ide našim radnicima, očuvanju radnih mjesta, pomaže nam da preživimo. Priča se o sezoni, no sezona je trajala pet tjedana u okolici Zadra, u ruralnim dijelovima, rekao je Kovačević.

- Dobro bi bilo da, kako se preko noći povećao PDV tako da se preko noći smanji PDV, jer bi nam omogućilo dodatni kapital u poslovanju kojim bi mogli obnoviti lokale, zatvoriti kredite. To nije novac koji će otići preko granice na strane banke, to su novci, ako se umanji PDV, koji ostaju tu i koji se ulažu u ugostiteljstvu koje je potpuno devastirano. Ponuda nikad nije bila lošija, ne može se u mjesec dana pokrenuti cijeli sustav i odraditi ga, istaknuo je.

Objasnio je i što je ugostiteljstvo te rekao kako oni ne traže kruha preko pogače nego traže razumijevanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!