07:00 / 21.05.2021.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/B.A./HRT

Kriza kao motivacija za inovacije

Problem je dobava materijala

Problem je dobava materijala

Foto: Dnevnik / HRT

Udar koronakrize osjetile su i tvrtke iz sektora nautike, proizvodnje i prodaje brodske opreme. Iako potražnja za manjim brodovima nije pala, pojavili su se novi pandemijski izazovi - manjak sirovina i poteškoće s prijevozom. Ipak, poduzetnici u Istri pronašli su načine da održe, pa čak i unaprijede svoje poslovanje. 

Kada im se spomene koronakriza, poduzetnici se uglavnom žale. Neki pak poručuju - problem stvara novu priliku. S obzirom na to da su nautički sajmovi odgođeni, ova pulska tvrtka koja prodaje ugradbene brodske motore, provela je digitalizaciju poslovanja. 


- To je sustav koji vodi sve baze klijenata i imamo jedan transparentan uvid u prodaju tj. jedan cijeli proces prodaje, od početnog upita do završene prodaje, i tako možemo biti efikasni i produktivni, a i sudjelujemo u digitalnoj i zelenoj tranziciji, ističe Ana Čalić, voditeljica marketinga tvrtke za prodaju brodskih motora.


A proizvod se mora plasirati i pokazati. Croatia Boat Show trebao se održati u travnju. No zbog pandemije je odgođen. 


- Zakinuti smo time, čak i prošle godine Velesajam je završio koronom, kaže Marcel Brkić, vlasnik obrta za proizvodnju plovila.

Mali brodograditelji pak poručuju - pada prometa nema, posla ima više nego ikada prije. No problem je dobava materijala. 


- Jako nam je otežana dostava, zadnjih godinu dana to se jako počelo osjećati, nema sirovine u Europi, nemate artikala, opreme, jako dugo se čeka, to nam je jako sve usporeno, kaže Brkić.


Malim brodograditeljima pomoć mogu biti poticaji ministarstava iz EU fondova. No poduzetnici ističu - iznosi su previsoki i nisu prilagođeni manjim tvrtkama. 


- Mislim da bi bilo bolje kad bi se radili po uzoru na poljoprivredu i vinare, ciljane potpore za našu branšu, trebalo bi nam da nas se modernizira i da si svatko može priuštiti malu radionicu i izgradnju novog kalupa, kaže Luciano Beg, potpredsjednik Udruženja male brodogradnje HGK.


Trenutačni poticaji Ministarstva gospodarstva dostupni su do kraja ovog mjeseca. Za ulaganje u širenje kapaciteta te za digitalnu i zelenu tranziciju, poduzetnici mogu dobiti 45 posto nepovratnih sredstava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!