Hoće li poskupjeti maslinovo ulje?

01.10.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Obrada maslina

Obrada maslina

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

"Dušni dan, skale van" - tom je uzrečicom nekad započinjala berba maslina. No, posljednjih godina berba počinje znatno ranije, sve više maslinara zeleni plod bere već početkom listopada. Uskoro će se znati i cijena prerade po kilogramu, što će utjecati na cijenu maslinova ulja. Predviđanja kažu - litra će biti skuplja za 20 kuna.

Mladi Pakoštanci na svojevrsnom su treningu za berbu maslina u listopadu, najvažniji posao dalmatinskog težaka. Sada treba pobrati bademe. Ne zabrinjavaju ih nove cijene prerade maslina, jer su u polju radi užitka.

Ali oni koji moraju pobrati i do 500 stabala veoma se brinu. Ante Vulin iz Pakoštana u svojem masliniku tik uz Vransko jezero ima bušotine, prave bazene, pa se plod nije smežurao zbog suše. Iznimno je zadovoljan svojom domaćim oblicama. Ali, realan je, cijena ulja morat će porasti.

- Ići će sigurno za 20 kuna po litri. Gnojenje je najveći trošak, gnojivo je poskupilo četiri puta, 20,30 posto, kaže.

Na cijenu će uvelike utjecati i skore odluke uljara o tome koliko će naplaćivati preradu po litri. Uljar Mate Ivas čeka da vidi koliko će iznositi mjesečni račun za struju.

- 2020. je bilo oko 36 tisuća kuna. Lani nismo nešto radili, nije bilo maslina, a ove godine očekujemo oko 100 tisuća kuna račun za struju, ističe.

No unatoč velikom poskupljenju goriva i struje, svjesni su da cijenu ne mogu dizati previše o odnosu na, primjerice, lanjsku od kunu i pedeset lipa po kilogramu.

- Vi ne možete čovjeku koji ima tisuću kila, naplatiti 2.000 kuna preradu. Tko će ga kupiti, tko će ga raditi? Ljudi nemaju toliko novaca za platiti preradu. Ako bude 10, 20 lipa s kune i pol to će biti to. kaže Ivas.

No, na koncu potrošači su regulatori tržišta koji će ili mijenjati zdrave prehrambene navike ili uspjeti ponukati maslinare da ulja daju jeftinije kako ne bi ostala neprodana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!