Majdak: Preko 26 milijuna eura pomoći stočarskom i biljnom sektoru

13.03.2023.

11:35

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

O novom paketu mjera pomoći građanima i gospodarstvu u programu  HTV-a razgovarali smo s Tugomirom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede.


EU kao i Hrvatska su po svemu sudeći izbjegle najgori mogući scenarij - ekonomsku recesiju. Inflacija je počela slabjeti, no još uvijek divljaju cijene prehrambenih proizvoda. Vlada će danas predstaviti novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, prije svega u fiksiranju PDV-a na energente.

Vlada je zaustavila rast cijena energenata. Zašto se to izravno nije odrazilo na cijene hrane?

- Vladin paket mjera utjecao je na samu stabilizaciju i po pitanju poljoprivredne proizvodnje. Bilježimo čak do 30 posto i više smanjenjenje cijene mineralnih gnojiva, što je izravno posljedica cijene plina na svjetskom tržištu, ali i cijene goriva koju je Vlada stabilizirala. U drugim inputima bilježimo tek neznatan rast cijena što znači da će proljetna sjetva koja je pred vratima biti na razini preko 400 tisuća hektara. Sve to doprinosi stabilizaciji. Inflacija u 2023. nije bila tolika kao lani. Cijena jaja je porasla tek 1 posto, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Kazao je kako ne treba strahovati od scenarija da bi za Uskrs jedno jaje mogli plaćati po cijeni od 1 eura. Uvjerava kako neće biti nestašice jaja.

- Mi smo sada na razini 80 posto naše samodostatnosti. To je nešto palo u odnosu na proteklu godinu kada smo imali preko 90 posto naše proizvodnje. Svi ti pritisci na proizvođača nisu utjecali da bi se cijena toliko povećala, rekao je Majdak.

Majdak je otkrio s koliko će novca iz proljetnog paketa Vlada pomoći poljoprivredu i stočarstvo:

- Moramo naglasiti da je ovo izvanredni paket, dodatna intervencija prema poljoprivrednicima, preko 26 milijuna eura će biti ugrađeno u pomoć stočarskom i biljnom sektoru, s posebnim naglaskom na šećernu repu, sjemensku proizvodnju, proizvodnju voća i povrća. U konačnici će to osjetiti i potrošači, ali nisu to samo ove mjere - mi smo i u jesenskom paketu izdvojili značajna sredstva u sklopu naše nacionalne omotnice, svega onoga što nam je pružio EU privremeni okvir, rekao je Tugomir Majdak.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:


Prerađivačima 19,9 milijuna eura zbog rasta cijena energenata

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je izvijestilo da su otvorene prijave za više od 19,9 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Riječ je, kako navode, o jednoj od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.

Putem toga programa, vlada i Ministarstvo poljoprivrede će pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki od subjekata u preradi poljoprivrednih proizvoda dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.

Zahtjeve je moguće podnijeti do 31. ožujka.

Iz Ministarstva ističu i kako je u pripremi i druga mjera Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda - potpora prerađivačima uslijed povećanja troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, vrijedna više od 6,6 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!