MMF: Gospodarstvo usporava u gotovo svim industrijskim zemljama

07.04.2023.

10:50

Autor: T.V./HRT/Hina

Međunarodni monetarni fond

Međunarodni monetarni fond

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje slabašan gospodarski rast i u idućih nekoliko godina, izjavila je izvršna direktorica Kristalina Georgieva, upozorivši da aktivnost usporava u 90 posto industrijskih zemalja.

- Rast je i dalje povijesno slab i bit će povijesno slab i na srednji rok, rekla je Georgieva. Za polovinu ovogodišnjeg rasta bit će 'zaslužne' Indija i Kina, navela je šefica MMF-a. U 90 posto industrijskih zemalja aktivnost usporava, a to vrijedi i za eurozonu gdje će kamatne stope pritisnuti potražnju, dodala je.

MMF će objaviti proljetne redovne prognoze za gospodarstvo idući utorak. U siječnju prognozirao je da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti za samo 2,9 posto zbog posljedica rata u Ukrajini i kontinuirano visoke inflacije.

U 2022. aktivnost je u svijetu porasla za 3,4 posto. Izgledi su ipak "manje sumorni" no što se očekivalo u listopadu, zaključio je tada MMF.

- S obzirom na jačanje geopolitičkih napetosti i još uvijek visoku inflaciju, snažan je oporavak i dalje nedostižan, naglasila je Georgieva. Pohvalila je strogu monetarnu politiku središnjih banaka, poručivši im da ustraju i da nastave borbu protiv visoke inflacije.

U osvrtu na probleme u bankovnom sektoru, čelnica MMF-a rekla je da su "banke danas općenito jače i otpornije, a regulatori su u proteklim tjednima reagirali iznimno brzo i koordinirano".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!