16:19 / 01.07.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Na Stradunu nema gužve, ali turisti su stigli

default error photo

S epidemiološkom slikom poboljšala se i ona turistička. Turista je svakim danom sve više. S obzirom na to da je Dubrovnik ponajprije avioodredište, u prilog tomu ide i sve bolja zračna povezanost s Europom, ali i ostatkom svijeta. Na Stradunu nema gužve, ali turisti su stigli.

- Doputovala sam zrakoplovom iz Njemačke. Prvi sam put u Dubrovniku i u Hrvatskoj, uistinu je dobar osjećaj ponovno putovati. Grad je prekrasan, rekla je Anya iz SAD-a.

- Oslobađajući je osjećaj napokon putovati Europom i vidjeti sva mjesta koja smo oduvijek željeli posjetiti, naglasio je Kirstin iz Njemačke.

- Nevjerojatno je, osjećamo se slobodno i lijepo nam je putovati, obilaziti restorane. Čuli smo da je ovdje inače gužva, stoga uistinu uživamo u ugodnoj šetnji i obilasku grada, poručila je Josie iz Njemačka.

Dio turista ima potvrdu o cijepljenju, a neki od njih morali su se testirati kako bi mogli slobodno putovati.

- Ona je primila cjepivo, ja nisam. Lakše je putovati ako si cijepljen. Ja sam se testirao brzim testom, tako da ni meni nije bilo posebno teško putovati, kazao je Lukas iz Njemačke.

- Sada je znatno lakše. Prije nekoliko mjeseci putovali smo u Dubai i bilo je naporno. Radili smo test za testom, ali sad je sve jednostavnije, dodala je Josie.

Broj dolazaka i ostvarenih noćenja još je daleko od rekordne 2019., no svakim danom turista je sve više.

- Trenutno u gradu boravi nešto više od 6200 gostiju, najviše su to i dalje gosti iz Hrvatske, trenutno nam se penje, naravno, i broj gostiju iz SAD-a, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Francuske, nadamo se skoro i Britancima, istaknula je koordinatorica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika Aida Hadžić.

Zadovoljni su i hotelijeri. Sve je više gostiju koji traže upravo smještaj najviše kategorije.

- Najviše imamo gostiju iz Amerike, nedostaje najviše britansko tržište, koje odgađa s dolaskom. Sezona je svakako izazovna, nadamo se samo da će se nastaviti s procijepljenosti domaćeg stanovništva, tako da smo što sigurnija destinacija, da putanja bude uzlazna što se tiče turizma, poručila je referentica za marketing, hotel Hilton Imperial Mia Miloslavić.

U Zračnu luku Dubrovnik sutra slijeće prvi zrakoplov United Airlinesa iz New Yorka, s dvjestotinjak putnika, čime će Dubrovnik ponovno izravnom linijom biti povezan s jednim od najvažnijih emitivnih tržišta - Sjedinjenim Američkim Državama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!