Poskupljuje sve više proizvoda i usluga, neki love u mutnom

07.05.2022.

19:31

Autor: Marija Milas/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Novčanici građana sve su tanji nakon kupnje

Novčanici građana sve su tanji nakon kupnje

Foto: Dnevnik / HRT

Poskupljenja, kojima svakodnevno svjedočimo, obuhvaćaju sve širi krug proizvoda i usluga. I dok su neka, ponajprije zbog rasta cijena energenata, opravdana, čini se da mnogi u ovoj situaciji pokušavaju loviti u mutnom. 

Novčanici građana sve su tanji nakon kupnje. Svi primjećuju rast cijena.

- Po mojoj računici trideset posto sve je poskupilo, rekla je Seniha.

- Ne bojim se, jer sam dobro socijaliziran od djetinjstva, pa mogu preživjeti na kukuruznom kruhu ili na kuhanoj kuruzi, kazao je Dino.

- Skromna sam, pazim na svaku kunu i ne jede se više puno pod stare dane, jogurt je večera, jogurt je doručak. A ručak kad se skuha, jede se tri dana, poručila je Marija.

Gužve na tržnicama subotom ujutro ne jenjavaju, mnogi baš ovdje nabavljaju hranu. Prodavači tvrde da njihove cijene zasad nisu znatno rasle. 

- Sve je kao i prošle godine. Rotkvica četiri, luk pet, salata deset, naglasila je prodavačica Terezija.

- Ne znam dokle ćemo, najavljuju cijene povećanja troškova, klupa, rezervacija kišobrana i svega, istaknula je prodavačica Nataša.

- Mislim da su u dućanima cijene porasle, to primjećujem, ali ovdje nisam baš primijetila, dodala je Darinka.

Iako je nedavno Vlada smanjila PDV na osnovne namirnice poput mesa, ribe, ulja, voća i povrća, hrana je, prema posljednjoj službenoj statistici, poskupjela više od jedanaest posto.

- Mnogi pri tome love u mutnome, mnogi koji ni nemaju posebnih potreba dizati cijene ipak ih dižu, radi toga što dižu drugi, pa dižu i oni. S druge strane postoje oni koji su mogli dignuti cijene puno manje, ali je dignuo na razine na koje jest, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Poskupjelo je upravo ono na što je smanjen porez, primjećuju građani.

Krešimir Sever smatra da su potrebne nove mjere, i to na razini Europske unije, jer se nažalost rastu stope inflacije ne bliži kraj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!