Nevrijeme u benkovačkom zaleđu polomilo masline

18.03.2023.

07:00

Autor: Kristina Štrbac/Plodovi zemlje/I.Z./HRT

Oštećen plod masline

Oštećen plod masline

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Veliko nevrijeme poharalo je Dalmaciju i unutrašnjost zemlje. Ostavilo je to traga i na poljoprivredi. U Dalmaciji su stradali voćnjaci, a veliku štetu imaju i maslinari u benkovačkom zaleđu. Naša ekipa bila je u Popovićima.

Urod neće biti dobar kao prošle godine


Stanovnici Popovića u benkovačkom zaleđu ne pamte kada ih je posljednji put snašlo tako veliko nevrijeme. Najprije su dva dana bili zatrpani snijegom pod fijucima bure, a kada su izašli iz kuća imali su što vidjeti. U više voćnjaka i maslinika težina snijega i snaga bure polomila je dio stabala, a neka čak i iščupala iz zemlje.

- Nije nikad ovako nešto bilo, nikada. Znalo bi otkinuti poneku granu, to, ali ovako nešto nije bilo nikada što ja pamtim, rekao je vlasnik maslinika Dinko Tomičić.

Sedamdeset godina stare su neke masline u masliniku obitelji Tomčić. Zasadio ih je još Dinkov otac. Kakve su sile djelovale pod okriljem noći nitko ne zna, kad preko pola stoljeća stare masline nisu izdržale. Ovoj obitelji oštećeno je sto stabala.

- Sad treba nekih pet godina da se ponovo formira stablo, treba što prije ovo popilati, poravnati, rane te premazati voskom. Da se tu smanji koliko se može smanjiti ta šteta, da se ublaži, naglasio je Ante Tomičić, Dinkov sin, Popovići.

Zbog svega imaju pune ruke neplaniranog posla.

- To je sad jedan neplanirani posao, koji nije trebao biti. Rezidba je trebala biti i bila bi, ali sad je ovo dodatno, sad triba odrezati nešto što ne bi bilo prije, dodao je Dinkov sin.

Procjenjuju da će zbog ove štete imati najmanje trideset posto ploda manje. Srećom stabla su stara i imaju velike krošnje, ali urod sigurno neće biti tako dobar kao što je bio ove godine.

Pokušali prijaviti elementarnu nepogodu


- Moramo uzeti motorke u ruke i ovo treba sve staviti van, počistiti. A za četiri, pet godina ako će mladice krenuti, bit će na njima roda. Nema svake godine jednako roda, poručio je Dinko Tomičić.

Od četrdeset tisuća maslina koliko ih ima u selu Popovići oštećeno je petnaest posto. Ovisno o tome gdje im se zemljište nalazi, neki su mještani prošli bez ikakve štete. Nela Čirjak u Popovićima ima 360 maslina i ostalog mediteranskog bilja u ekološkoj proizvodnji. Sve je ostalo netaknuto nevremenom.

- Ta mikrolokacija gdje su naši nasadi prošla je odlično, znači bez oštećenja, za razliku od drugog dijela sela gdje su štete, kao što ste uspjeli vidjeti, stvarno velike, rekla je maslinarka u Popovićima Nela Čirjak.

Za svoje susjede čiji su nasadi stradali ima poneki savjet.

- Čim vremenski uvjeti to dozvole, treba ići u sanaciju štete. Znači, rane dobro sanirati, bakrenim pripravcima tretirati da se spriječe štetnici i bolesti. Kad se osuše ti pripravci onda tretirati voćarskim voskom, kazala je Nela Čirjak.

Mještani na čelu s predsjednikom mjesnog odbora pokušali su prijaviti elementarnu nepogodu.

- Odgovor koji smo dobili od grada Benkovca je taj da bi se proglasila elementarna nepogoda moralo biti obuhvaćeno minimalno ukupno trideset posto ukupne površine, a kako mi nismo, nemamo toliko površinu, oni nemaju osnovu navodno proglasiti elementarnu nepogodu, poručio je predsjednik MO Popovići Vinko Rogić.

Zatražit će, kažu, bilo kakvu drugu odštetu ili novčanu pomoć, kao i pomoć struke kako bi se masline u Popovićima zaštitile od daljnjeg propadanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!