10:02 / 25.03.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Nimac Kalcina: Situacija u proljeće 2021. tužna i pomalo depresivna

Martina Nimac Kalcina

Martina Nimac Kalcina

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK, rekla je u emisiji Studio 4 kako je situacija u proljeće 2021. tužna i pomalo depresivna. 

Turizam u 2021.

Turizam u 2021.

Foto: V.K./Studio 4, IMS / HRT

- Prošle su godine svi bili u šoku i panici hoćemo li moći platiti zaostatke i skupiti za troškove, no sada su ljudi depresivni, posebno u velikim gradovima zato što su svjesni da će se sjeverni Jadran i kuće za odmor možda izvući, ali gradovi već drugu sezonu za redom teško, rekla je i dodala kako su gradovi imali puno dužu sezonu koja se produžila na gotovo cijelu godinu, no sada Dubrovnik, Split i Zagreb su podbacili.

Naglasila je kako su druge destinacije navikle samo na „visoku” sezonu i one se nadaju da će ipak nešto uspjeti napraviti. 

Istaknula je kako privatni smještaj ima puno gostiju koji se stalno vraćaju su isti i ostaju dulje vrijeme. Oni su od nedavno počeli s pitanjima oko testova za COVID-19 i kako je rekla, razočarani su glede cijena testiranja u Hrvatskoj te su rekli da zbog njih neće doći u Hrvatsku.

- To im je problem, zato što dolaze s cijelim obiteljima i kada vidite da oni za sve njih moraju platiti u jednom smjeru, a zatim u drugom prilikom izlaska iz zemlje, rekla je i dodala kako je trenutačna cijena testiranja u hrvatskoj 450 kuna za jednu osobu, što značajno poskupljuje boravak u Hrvatskoj, govori.

Rekla je kako su zatražili od ministarstva turizma i lokalnih samouprava da se subvencioniraju testovi za one koji ostaju duže od 3 dana u Hrvatskoj.

- Smatram da je to dobra promidžba za Hrvatsku, jer ako im to druge zemlje na omogućavaju mi imamo šansu da se odluče za nas, naglasila je Nimac Kalcina.

Na pitanje što znači predstavljena Nacionalna oznaka sigurnosti, „Safe stay in Croatia”, rekla je kako je to dobra marketinška promocija, tako da gosti imaju dojam da se brine o njihovoj sigurnosti tijekom boravka u Hrvatskoj.

- To daje sigurnost gostu da ako nije zadovoljan sigurnošću može se žaliti i to se prosljeđuje ministarstvu turizma, naglasila je.

Istaknula je kako bi restrikcije trebale ići po regijama, a ne da cijela zemlja ispašta. 

- Ako imamo zelenu zonu, njima se treba izaći u susret, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!