08:52 / 24.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Kina utrostručila proizvodnju cjepiva protiv covida-19 od početka veljače

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Dnevna proizvodnja cjepiva protiv covida-19 u Kini dosegnula je nekih pet milijuna doza, trostruko više od 1.5 milijuna doza koliko je iznosila 1. veljače, objavili su u srijedu službeni mediji.

Kina je svojim zdravstvenim ustanovama već isporučila više od 100 milijuna doza, objavila je novinska agencija Xinhua na svojoj stranici na društvenim mrežama, pozivajući se na Xiao Yaqinga, ministra industrije i informacijske tehnologije.

- Ukupno je do ponedjeljka građanima dano 80.46 milijuna doza cjepiva, javlja Xinhua.

To se uspoređuje sa 74.96 milijuna doza koje su dane do subote, što ukazuje na znatno ubrzanje strategije cijepljenja.

Reutersovi izračuni na temelju službenih podataka otkrili su da je u prosjeku dano 2,8 milijuna doza između 21. ožujka i 22. ožujka, u odnosu na prosječnih 1.7 milijuna doza dnevno između 15. ožujka i 20. ožujka.

Feng Zijian, zamjenik ravnatelja Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je u ponedjeljak da očekuje znatan porast broja dnevnih cijepljenja protiv covida-19 od travnja.

Kina namjerava do sredine godine cijepiti 40 posto od svojih 1,4 milijarde ljudi, izvijestili su državni mediji.

Kina je bila među prvim zemljama koja je počela s cijepljenjem prošle godine te je izvezla milijune doza, ali stopa cijepljenja zaostala je za zemljama kao što su Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Kineski proizvođač cjepiva Sinovac Biotech izvijestio je u ponedjeljak da su isporučili 160 milijuna doza svog cjepiva protiv covida-19 u 18 zemalja i regija, uključujući Kinu, a više od 70 milijuna doza već se primjenjuje na globalnoj razini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!