Čime se bavi prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus?

10.12.2022.

11:00

Autor: Željko Kardum/Studio 4/B.A./HRT

Matija Srbić

Matija Srbić

Foto: Studio 4 / HRT

Studenti i mladi znanstvenici imaju odlične ideje i znanje. Osnovali bi tvrtku, ali nemaju dovoljno novca, a ni dovoljno godina poslovnog iskustva da bi to pokazali potencijalnom investitoru i komercijalizirali proizvod. I tu onda uskaču startup inkubatori. 

FER je osnovao inkubator SPOCK, u čije je zadnje dvije generacije čak 30 posto startupa osnovalo tvrtku i zajedno prikupilo više od 100.000 eura za nastavak razvoja poslovanja. No to nije dosta. Zato je u FER-u u sklopu Inovacijskog centra Nikola Tesla pokrenut prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, čiji je cilj znanstvenicima pružiti kompletniju potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja.


- Skraćeno, Nuqleus je tvornica visokotehnoloških kompanija. Odnosno, ideja je da mi uložimo najbolje resurse koje imamo sa strane znanstveno-istraživačkih institucija, dakle, FER-a i drugih fakulteta; resurse koje pruža industrija, to su znanja u komercijalizaciji, prodaji, pristup tržištu, poznavanje tržišta; i znanje iz startup svijeta, a to je validacija ideje, prikupljanje investicija, taj brzi rapidni razvoj, rekao je voditelj projekta Nuqleus Matija Srbić u HTV-ovoj emisiji Studio 4.


- Mi to vidimo kao skup svih znanja na jednom mjestu, gdje mi ulažemo ta znanja u one u koje mi vjerujemo da imaju najveću šansu da uspiju. Dakle, dajemo im sve ono što je potrebno, od ideje, pa sve do plasiranja nečeg konkretnog na tržište, rekao je Srbić.


Među ostalim, one koji su u akademiji cijeli život i koji možda nemaju iskustva s biznisom osposobljavaju za komunikaciju sa startup svijetom i industrijom kako bi bila što veća šansa da se njihove ideje ostvare.


Među industrijskim partnerima Nuqleusa su Infobip, Končar, Rimac Technology...


- Oni dolaze sa svojim poznavanjem tržišta, daju nam informacije o tome što je trenutno potrebno na tržištu, što tržište traži i za što je moguće stvoriti jednu novu vrijednost, a mi onda pronalazimo najbolje timove koji mogu raditi na tim izazovima, rekao je Srbić.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!