Ranilović: Porez na turistički najam nepravedan i stvara dodatne probleme

20.03.2023.

11:41

Autor: Željko Kardum/HRT/R.S.

Dubravko Ranilović

Dubravko Ranilović

Foto: HTV / HRT

Jesu li hrvatski građani pred zakonom jednaki? Jer, ako su jednaki, bave se istom djelatnošću, na istom teritoriju, trebali bi od ostvarenog prihoda plaćati jednaki porez, tako je to u teoriji. Međutim ako iznajmljujete nekretninu i od toga ostvarujete prihod, dobro pazite da to ne činite dugoročno. Potpuno istu nekretninu iznajmljujte kao dnevni najam i platit ćete 10 do 20 puta manji porez, a zaraditi više. 

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, za HRT je rekao da stanova za najam nikada nema dovoljno te da je taj nedostatak uvijek problem.

- Posebno ih nema dovoljno kada se dobar dio stanova koji su potencijalno bili u dugoročnom najmu otišli u turistički najam. Mi sada imamo preko 3 i pol tisuće stanova u turističkom najmu koji su prijavljeni, kazao je. 

Ranilović je dodao da je sam turizam potaknuo stvaranje novih stambenih jedinica.

Nedostatak nekretnina doveo do rasta cijena 

Istaknuo je da je nedostatak nekretnina na tržištu stvorio povećanu potražnju zbog čega raste cijena.

- Ako govorimo o dugoročnom najmu, najam nije skup ako usporedimo Zagreb s drugim gradovima u Europskoj uniji. Cijena najma je porasla za ove najmanje kategorije, nešto što je bilo 300 eura, sada je 450 eura što kada pogledate je 25, 30 posto. Kada dođete u viši rang cijena onda nije toliko poraslo, kazao je Ranilović. 

- Porez koji potiče turistički najam stvorio je pomanjkanje stanova na tržištu, dodao je. 

Niske porezne stope za turistički najam 


Fizičke osobe koje daju stambeni prostor u najam plaćaju oko 9 posto poreza od prihoda, a ako tu istu nekretninu daju u turistički najam neće plaćati po prihodu nego godišnji paušal.


- Da vi imate situaciju zbog toliko niske porezne stope da strani državljani odnosno državljani Europske unije grade po 15, 20, 30 apartmana da bi iskoristili tu poreznu pogodnost to zaista nema smisla, naglasio je Ranilović. 


Nepravedan porez 


Takvim stanjem dugotrajno se devastira prostor, opterećuje infrastruktura, a dolazi do toga da su gradovi preko ljeta preopterećeni, a preko zime nema nikoga rekao je Ranilović.


- Normalni ljudi kako je sve u turističkom najmu u priobalnim gradovima nemaju gdje živjeti, normalni ljudi, normalna zanimanja. Drugim riječima ako nisi vlasnik nekretnine i ako nisi u turističkom najmu, a živiš u priobalju u nekom malom mjestu bolje da te nema jer imaš ozbiljan problem, kazao je. 


- Sam po sebi porez je nepravedan i stvara nekakve dodatne probleme i potiče nesrazmjer na tržištu što dugoročno nije dobro, dodao je. 


Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!