Hoće li se ispuniti europsko obećanje da će struja biti jeftinija?

01.05.2023.

11:52

Autor: Željko Kardum/V.K./IMS/HRT

Struja svima i struja za sve

Struja svima i struja za sve

Foto: HTV / HRT

Kako zaštititi potrošače od nestabilnih cijena? Kako osigurati stabilnost opskrbe i potaknuti korištenje obnovljivaca te kako Hrvatska stoji po pitanju navedene reforme, u intervjuu Željka Karduma, odgovara Darjan Budimir, zamjenik direktora Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

Danas je praznik. Dan na koji ćete čuti puno obećanja političara i vođa sindikata….da će vam biti bolje ili da vam je već sad bolje, ali to niste opazili? Jer, ono što vi vidite je da od ljeta 2021. bilježimo neviđen rast i nestabilnost cijena energije. 

To jako utječe na kućanstva i gospodarstvo u EU-u, posebice nakon ruske invazije na Ukrajinu. I tu sad uskače Europska komisija raznim Uredbama. 

Nakon što je prošli mjesec predložila reformu modela tržišta električne energije, uzbunile su se mnoge zainteresirane strane u sektoru. 

Hrvatski operator tržišta energije 

- HROTE je Hrvatski operator tržišta energije koji je zakonom nominiram za obavljanje čitavog niza djelatnosti u energetskom sektoru, rekao je.

Nabrojao je 3 najvažnije djelatnosti HROTE, a to je organiziranje tržišta električne energije, organiziranje tržišta plina, poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, odnosno uvođenje sustava poticanja. Kako kaže, važno je izdvojiti i HROTE koji vodi eko-bilančnu grupu koju čine svi povlašteni proizvođači koji su u sustavu poticanja.

Još jedna važna djelatnost HROTE-a je vođenje registra jamstva podrijetla električne energije.

- Mi smo zaduženi za trgovinu električnom energijom vezanu isključivo na eko-bilančnu grupu. Znači, proizvođači koji su sklopili ugovor s HROTE-om prema tarifnom sustavu, HROTE preuzima električnu energiju i isplaćuje za nju poticajnu cijenu, a energija se plasira na tržište tako da prema uredbi Vlade dio te energije ide u regularni otkup opskrbljivača koji imaju udio na hrvatskom tržištu, naglasio je.

Kako kaže, dio energije HROTE prodaje na transparentan način putem aukcija.

- Energetska kriza koja je potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, pokazala je koliko je bitna energetska tranzicija, istaknuo je Budimir.

Prijedlog reforme tržišta električne energije


Na pitanje koje je pristupanje cjenovno širokom pristupu električnoj energiji iz obnovljivih i nefosilnih izvora energije, Budimir je rekao kako u prijedlogu tržišta električne reforme postoje dijelovi koji se odnose na tržište direktno, a druge se stvari odnose na povećanje kapaciteta koje će dovesti do smanjenja cijena.

- Kupci će imati puno veća prava, ugovori će morati biti transparentniji, a opskrbljivači će morati nuditi kupcima ugovore s fiksnim cijenama, s dinamičnim cijenama, a kupci će istovremeno moći sklapati više ugovora za isti priključak na više brojila, rekao je.

Dodaje kako je do energetske krize zainteresiranost kupaca bila niža zato što su cijene električne energije bile niske.

- Mi u području električne energije stojimo prilično dobro, no ovdje postoji veliki prostor za napredak, istaknuo je.

Ulaganje u poticanje u obnovljive energije


Dodao je kako je cilj cijele reforme je ulaganje u poticanje u obnovljive energije.


- Sada imamo sustav tržišne premije koji znači u Hrvatskoj dvostrane ugovore za razliku, a to je upravo to što EK u svom prijedlogu kao primjer javnih potpora i predlaže, govori Budimir.


Na pitanje kada se mogu očekivati natječaji za tržišnu premiju glede ulaganja u obnovljive izvore energije, Budimir je rekao kako bi to mogao biti rujan ili listopad.


- Želimo da bude što veća konkurencija i da svi zainteresirani koji ulažu u projekte obnovljivih energija dobiju sve papire koji su preduvjet da nam se jave, naglasio je.


Smatra de će se pojednostaviti propisi i da će biti više zainteresiranih nego što ih je bilo prije.


Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!