Obnova toplinarstva Rijeke

25.04.2022.

14:53

Autor: Nikolina Gerek/IMS/HRT/I.B.

Rijeka

Rijeka

Foto: HTV / HRT

U vrijeme najave energetske krize te europskih direktiva o pedeset postotnom ulaganju u obnovljive oblike energije, riječki projekt obnove toplinarstva velik je korak u bolje sutra. Obnovit će se skoro osam kilometara postojeće distributivne toplovodne mreže, sažeti toplane na tri sustava - istok, zapad i toplinski sustav Srdoči.

- Praktički kreće se s radovima ovo ljeto. Projekt je vrijedan 112 milijuna kuna, od kojih je 84 sufinancirano iz EU-a. Cilj projekta je bolja opskrba toplinskom energijom i na kraju krajeva do 2024. i određena korekcija cijene toplinske energije na području Rijeke, istaknuo je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Trošak za koji je odgovorna riječka energetska tvrtka na koncu će se projekta smanjiti. No hoće li varijabilni dio ostati isti, ovisi o svjetskoj situaciji na energetskom tržištu.

- Centralno grijanje će se pro futuro pretvoriti u centralno hlađenje. Sustav koji je dosad bio nije bio baš racionalan, sad će to postati. Također, postat će otvoren za sve nove tehnologije - prvenstveno s aspekta proizvodnje toplinske energije. Treći, i u ovom trenutku možda najvažniji benefit, je taj što će postati ekonomski i financijski učinkovit, istaknuo je direktor energetske tvrtke Energo Sanjin Kirigin.

Ovo je i učinkovit rezultat nacionalne i lokalne suradnje, a za dobrobit opće energetske politike.

- Vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt urbane aglomeracije Rijeka unaprijediti razvoj poduzetništva, obnoviti i očuvati našu kulturnu baštinu, revitalizirati zapuštene lokacije u Rijeci - sve skupa to će doprinijeti kvalitetnijem životu građana Rijeke, ističe vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota.

Kako tvrde sudionici javne prezentacije ovaj će toplinski sustav,raditi dvadeset i četiri sata svaki dan. A takvim centralnim grijanjem bit će u učinkovitija kontrola emisije stakleničkih plinova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!