Ovogodišnje kupine sočne su i slatke unatoč mrazu

26.08.2021.

07:01

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ovogodišnje kupine sočne su i slatke unatoč mrazu

Ovogodišnje kupine sočne su i slatke unatoč mrazu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Berba kupina u punom je jeku. Na imanju obitelji Špoljar u Čalincu nedaleko od Varaždina, slatki bobičasti plodovi beru se već mjesec dana. Urodom su zasad zadovoljni, dosad su ubrali dvije i pol tone, a još toliko očekuju do kraja zriobe.

Ponukan televizijskom reportažom o uzgoju kupina, Josip Špoljar prije 19 godina posadio je prvih 150 sadnica blizu svoje kuće, danas ima više od 1000 grmova.

 Iako mu je proljeće donijelo već dobro poznate nedaće s mrazom, sezonom je zadovoljan. U tijeku je berba zdravih sočnih plodova, ali još se ne zna do kada će trajati.

- Noći su hladne, iako je temperatura okej koliko toliko po danu, ali usporava zriobu. Tako da glavninu smo uspjeli skinuti, a sad ćemo vidjeti još kako će ostali dio biti, bude li to dozorilo ili ne, objašnjava Josip Špoljar, uzgajivač kupina.

S obzirom na to da plodovi ne sazrijevaju istodobno, berači gotovo svakodnevno dolaze u kupinjak. Bere se od jutra do podneva.

- Lijepo je to brati, lijepo je. Sad nije vruće, uživancija. Smiriš se i tak malo društvo i lijepo je, kaže Marina, beračica.

- Od jutra smo tu, došli smo malo poslije 8 sati. Lijepo ide, lijepo je vrijeme onda je i ugođaj lijep. Društvo je dobro i super je, dodaje Vesna, beračica.

Galerija
Ovogodišnje kupine sočne su i slatke unatoč mrazu, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Ovogodišnje kupine sočne su i slatke unatoč mrazu, Foto: Regionalni dnevnik/HRTOvogodišnje kupine sočne su i slatke unatoč mrazu, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

- Tu su non-stop ruke prljave, to ispod noktiju za to limunsku kiselinu morate koristiti ako hoćete oprati ili u rukavicama brati. Ipak je s rukama puno lakše i bolji je osjećaj, kaže Josip.

Održavanje nasada zahtijeva mnogo vremena i truda, a u posao proizvodnje kupina uključeni su svi članovi obitelji.

- Tijekom godine košnja, rezidba, ima i dosta obrađivanja oko biljke i to naravno počistiti treba, nabraja Davor Špoljar, Čalinec.

Ubrano voće prerađuju u vino i sokove. Njihovi proizvodi prepoznati su na tržištu, a to potvrđuju i brojne diplome s natjecanja.

- Stvarno smo zavidne rezultate postigli u proizvodnji kupinovog vina, 11 zlatnih medalja je osvojeno, ističe Josip Špoljar.

U tom tempu planiraju i nastaviti, a želja im je probiti se do još više kupaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!