Planiranje jelovnika za višečlanu obitelj pravi je izazov

02.01.2023.

17:06

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Inflacija/Ilustracija

Inflacija/Ilustracija

Foto: Lightspring / Shutterstock

Godinu za nama obilježio je rekordan rast troškova života. Vozili smo se na skupa goriva, jeli skuplju hranu u odnosu na lani. Iako je na brojne proizvode PDV snižen, nije došlo do zaustavljanja rasta cijena. Unatoč Vladinim mjerama, inflacija se 2022. godine popela na čak 13,5%. Provjerili smo kako su se ovi podaci odrazili na višečlane obitelji.

Maja Butorac majka je u peteročlanoj obitelji. Planiranje jelovnika ove joj je godine bio pravi izazov, jer cijene hrane rasle su svakodnevno. Sada pomnije planira potrošnju svake kune.

- Suprug i ja sjednemo zajedno, otvorimo excel-tablicu, upišemo prihode i rashode, tako da, evo, s prihodima znamo s kojima ćemo raspolagati, a s druge strane troškovi su i fiksni i varijabilni. Upišemo najpirje fiksne, a s varijabilnima radimo čaroliju, kazala je Maja Butorac.

Prava je čarolija, jer na hranu u višečlanim obiteljima odlazi i do 40% prihoda. 

- U višečlanim obitlejima najviše se snalazimo tako da ne kupujemo stihijski nego je to uvijek planski. U pravilu se kupuje za duže razdoblje, tako da se na taj način najviše štedi i puno kuhanja doma - to je neki dobar recept kako, zapravo, stvarno uštedjeti i na hrani, rekla je Đurđica Mostarčić, dopredsjednica Udruge Obitelj 3plus.

U novčaniku imamo više, ali manje toga možemo kupiti. 

- Upravo zato što su mirovine male, sporije su rasle od inflacije, plaće su male i sporije su rasle od inflacije, pogotovo od nekih troškova koji su nama esencijalni troškovi u mjesečnoj potrošnji, rekao je čelnik Nezavisnij hrvatski hsindikata Krešimir Sever.

Rast cijena pojedinih proizvoda bio je strelovit. U posljednja tri mjeseca cijena jaja skočila je za gotovo tri kune po kutiji. Koliko su cijene "divljale" najbolje se vidi na primjeru ulja, čija je cijena na kraju i "zamrznuta".

- Na početku godine je raslo 29%, onda u drugom kvartalu je skočilo preko 50%, ali je onda u trećem kvartalu taj rast usporen 37%.To bi bilo u kunama da je litra ulja rasla s prošlogodišnjih 13, na 16 pa na 22, ali zbog utjecaja ograničenja cijena sad je otprilike 19 kuna, rekao je Ivan Junaković, regionalni direktor prodaje Nielsen IQ Hrvatska. Dodaje da ipak nema drastičnih padova "jer su novčanici još uvijek donekle puni".

- Da su se ovakvi skokovi cijena dogodili prije 12, 13, godina to bi bila katastrofa, kaže Junaković.

Odrekli smo se onoga što nam nije bilo nužno za život - izlazaka, cigareta...

Što se tiče cijena hrane, pritisak na njihov rast bit će i dalje prisutan. Opuštanja nema. 

- Cijene energije će ostati povišene, cijene hrane isto tako, zasad se još nisu u potpunosti prelile na tržište, i postoje značajni rizci uz kretanje cijene hrane, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

U 2023. godini inflacija bi se mogla kretati oko 7%. Želja nam je da taj rast prate i plaće i mirovine kako nam se ne bi pogoršao životni standard.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!