06:55 / 20.02.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/V.K./Potrošački kod

Foodwatch: Štetna mineralna ulja u svakom osmom proizvodu

Zaštita zdravlja od štetnih sastojaka u hrani

Zaštita zdravlja od štetnih sastojaka u hrani

Foto: Izvor: / Shutterstock

Od kocki za juhu preko čokolade do namaza, svaki osmi proizvod od 152 analizirana sadržava aromatske ugljikovodike mineralnih ulja tzv. MOAH - koji su štetni za zdravlje, upozorava udruga potrošača Foodwatch. Stoga poziva na donošenje zakona koji bi nametnuo nultu stopu tolerancije na MOAH u svim prehambenim proizvodima u Europi.


Peticiju je potpisalo već više od 70.000 ljudi. Njome se zahtijeva nulta tolerancija na prisutnost ugljikovodika iz mineralnih ulja u hrani. U hrani su se našli slučajno: dospjeli su iz okoliša ili ambalaže. Peticija je adresirana na europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane, ali i na predsjednike vlada svih europskih država.

- Baš zbog tih svojih svojstava, pošto su to aromatski spojevi, oni imaju vrlo različite efekte na zdravlje ljudi i iz tih razloga Europska komisija još dan danas nije dala maksimalne dozvoljene doze u hrani. Oni se sporadično pojavljuju u hrani, mogu biti iz različitih izvora, rekao je Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Udruga potrošača Foodwatch, koja je pokrenula peticiju, testirala je 152 prehrambena proizvoda. Kupljeni su u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj. Utvrđeno je da ih je 19 bilo kontaminirano ugljikovodicima iz mineralnih ulja, odnosno svaki osmi proizvod.

- Europska unija i cijela prehrambena industrija već dugo znaju koliko su opasna mineralna ulja. Skandalozno je to što Unija, koja ističe da je svjetski predvodnik u očuvanju zdravlja potrošača, još nije ograničila količine te nepotrebne tvari opasne za zdravlje, navodi Matthias Wolfschmidt, direktor Foodwatch Internationala.

Brojni su načini kako mineralna ulja mogu doći u kontakt s hranom. Posljednjih godina najviše se sumnja na ambalažu, osobito na kartonsku i onu recikliranu. No kontaminacija mineralnim uljima može se dogoditi već na samom polju. A i tijekom proizvodnje, mineralna ulja kojima se podmazuju strojevi, mogu završiti u hrani.

Udruga Foodwatch analizirala je različite proizvode - od kruha, keksa, kocke za juhu, riže, leće i tjestenine do čokoladnih namaza. U kojoj će se hrani pronaći ostaci mineralnih ulja teško je predvidjeti. No zamijetili su da se u većoj količini pojavljuju u proizvodima pred istekom roka trajanja.

Europska agencija za sigurnost hrane do kraja iduće godine dat će svoje mišljenje o ostacima ugljikovodika iz mineralnih ulja u hrani.

Kako se opasne tvari ne bi našle na tanjuru, potrebno je donijeti regulativu. Mnogi smatraju da ne bi trebalo odrediti najveće dopuštene količine, nego potpuno zabraniti njihovu prisutnost u hrani. No mineralna ulja samo su djelić onog što se može naći u hrani, a ondje mu nije mjesto. Kako bi hrana bila zdravstveno ispravna, potrebno je da svi u lancu postupaju odgovorno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!