Danas je počelo dvojno iskazivanje cijena - evo kako izgleda u praksi

05.09.2022.

19:25

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT

Dvojno označavanje cijena

Dvojno označavanje cijena

Foto: Dnevnik / HRT

Od danas trgovci imaju obvezu dvojno iskazivati cijene, u kunama i eurima. Mnogi su to već učinili proteklih dana i tjedana kako bi se potrošači lakše priviknuli na novu valutu. Od obveze su, zasad, izuzeti samo rijetki.

Jedan proizvod, a iznosa dva - tako se od danas moraju iskazivati cijene u trgovinama. Bile su za to spremne još prije mjesec dana, i velike i male.

- Kakve cijene izlaze u kunama, tako izlazi i u cent u eurima, ništa nismo mijenjali, ništa nismo ispravljali, zaokruživali, jednostavno smo ostavili isto kao što jest. Bojim se što će biti iza Nove godine, što zakon sigurno neće moći spriječiti, to se dogodilo u Italiji i Sloveniji, da će biti onda zaokruživanja cijena gdje su sami euri, rekao je Marijan Živković, vlasnik trgovine u Vinkovcima.

U eure su obvezni preračunavati svi koji izdaju račune.

- Pojedine stavke računa se iskazuju u kunama, znači pojedini artikli su u kunama, a ukupan zbroj je i u kunama i u eurima i svaki račun mora imati naveden fiksni tečaj konverzije. Dakle, svi koji su u obvezi izdavanja računa, iste račune moraju iskazati dvojno, rekla je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

No postoje iznimke. Primjerice, prodavači na štandovima i klupama na tržnici. No i oni su počeli kupce privikavati na nove iznose.

- To je priznati tečaj i to je to, nisam ništa zaokruživao, nećemo zaokruživati, rekao je Zvonko Marić, OPG iz Osijeka.

- Mi smo već navikli, dinar, kuna, nekako ćemo se prilagoditi, mi, ali starije osobe, to će biti veliki problem, kaže Snježana Borbaš, OPG iz Tenje.

- Kod mene su cijene i prošle sezone i ove sezone bile u eurima, jer dosta je stranaca, pa da ljudi mogu sebi jednostavno preračunati koliko to košta u kunama, rekao je Mato Zrimić, OPG iz Pule.

Iako su iznosi iskazani i u eurima, još se ne može plaćati novom valutom. To ćemo moći tek s prvim danom iduće godine. I u Hrvatskoj pošti cijene su dvojno iskazane. Iznimka su jedino poštanske marke. I u njihovim poslovnicama s početkom iduće godine moći će se kune zamijeniti eurima.

- Svi poštanski uredi su mjesta gdje će svi građani RH od 1. 1. 2023. moći svoje kune promijeniti u eure i to bez naknade i to prema fiksnom tečaju, rekao je Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.

Da svi rade prema zakonu, brinut će se inspekcija.

- Jutrošnji nadzori preliminarno pokazuju da je kod određenih trgovaca nepravilno isticanje cijene za jedinicu mjere, kao i nepravilno preračunavanje, rekla je Vedrana Filipović Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Uz to, dosad se 665 trgovaca i pružatelja usluga prijavilo u Etički kodeks. To je dobrovoljni sustav, unutar kojeg će se objavljivati pohvale i pritužbe. Prijava već ima.

- Primjerice za jednu kunu ili dvije kune je podigao poslovni subjekt cijenu u kunama, da bi ona u eurima bila što praktičnije izražena, dodala je Mikuš Žigman.

U akciji su i tajni kupci. Oni će pratiti cijene proizvoda tijekom nekoliko mjeseci i najbolje će uočiti je li neki proizvod pri prelasku na euro - neopravdano poskupio. Predviđene su i kazne, no ispravi li trgovac nepravilnost - pogreška mu se oprašta, ali samo jedanput.

- Neki kupci su se priviknuli, nekima je svejedno, a među nekim potrošačima je euro stvorio potpunu konfuziju. Posljednjih tjedana je zabilježeno nekoliko slučajeva pogrešnog tumačenja cijena - kupci bi zamijenili kune i eure i misleći da je roba na velikoj akciji, javila je Marina Ninković za Dnevnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!