Počela berba jabuka, proizvođači očekuju veću otkupnu cijenu

29.08.2023.

07:06

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

U Jarmini kod Vinkovaca počela je berba jabuka, a za razliku od proteklih godina, urod jabuka je, kažu proizvođači, odličan. Ove godine imaju dovoljno berača, radnici su plaćom zadovoljni, a proizvođači očekuju ipak veću otkupnu cijenu. 

Sočne i jarko crvene jabuke sorte Gala obojile su jarminačke voćnjake. 

Ukusne i zrele plodove pažljivo pregledavaju i otkinu beračice. Pune su im kante ove ljetne kraljice.

- Beremo krupne prošarane. Ne smiju biti sitne, da su jako crvene i to je to, objasnila je beračica jabuka Božica Obrenović.

- Mora se paziti na promjer jabuke, je li oštećena, na boju, kvalitetu,... Većinom sva je jabuka ove godine super, nadovezala se beračica Tanja Vidaković

Rodnoj godini vlasnik ove plantaže itekako se veseli. No ne i njezinoj otkupnoj cijeni.  

- Mi dobivamo 50 centi. Oni su izašli sad s otkupnom cijenom od 60 centi, ali su nam digli kriterije. Cijela Europa kupuje jabuku Gala sorte 65 plus kod nas otkupe 70 plus. Znači da 20 do 30 posto roda završilo u drugoj klasi, objasnio je uzgajivač jabuka iz Jarmine Miroslav Kolić

I zato s godinama Hrvatska ima sve manje nasada pod jabukama.

- Voćnjaci su devastirani, napušteni. Dosta toga je iskrčeno, nema radne snage. Jednostavno neisplativo ih je raditi i ljudi to napuštaju, rekao je Kolić. 

Ozbiljna proizvodnja nemoguća je bez hladnjače koju planira izgraditi s još devet voćara.

- Ta hladnjača će prvo značiti opstanak hrvatskog voćarstva. Cijene će u trgovina možda ostati iste, ali mi ćemo malo bolje zarađivati pa ćemo i naše radnike moći bolje platiti. Ja sam prvi pobornik da radnik u voćarstvu na berbi jabuka na 38 stupnjeva mora biti dobro plaćen, rekao je Kolić. 

Jer u voćnjacima temperature ovog ljeta ruše rekorde.

- Moramo se malo požuriti pošto je jako sunce, temperature su velike. Onda jabuka brzo izgori, rekao je berač jabuka Ivan Požgaj

Za razliku od proteklih godina Miroslav nema problema s radnom snagom. Slavonske jabuke spremne su za tržište. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!