Počela prodaja božićnih drvaca, provjerili smo njihove cijene

20.12.2022.

07:03

Autor: Marisabel Majić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Počela prodaja božićnih drvaca

Počela prodaja božićnih drvaca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Službeno je počela prodaja božićnih drvaca na javnim površinama u gradu Zagrebu. Procjena je da će građani ovih božićnih blagdana okititi oko pola milijuna prirodnih božićnih drvaca na kojima trgovci zarade oko 100-125 milijuna kuna godišnje.

Trešnjevačkim placom širi se miris borovine.

- Nudimo Silvere i nordijske jele. Silveri su nam 100-250 kuna, a nordijske jele 200-400 kuna. Ovisi o visini, rekao je uzgajivač božićnih drvaca Željko Ceković.

Prodavači kažu - cijene nisu dizali, kupci se ne slažu.

- Mislim da su pedeset posto skuplji, bor je prije koštao dvjesto, a sad je tristo kuna, rekao je Pere.

- A, kao i sve. Otišle su, ali nisu previše otišle naspram drugih godina, dodao je Božo

Dominik ima OPG u Velikoj Mlaki. Drvca su zasadili na području Vukomeričkih Gorica, Pokupskog i Lukinić Brda.

- Svi traže da je lijep, da je gust, da nije previsok. Jer uglavnom tu svi žive u stanovima, pa traže da stane u manji prostor, istaknuo je uzgajivač božićnih drvaca Dominik Matejčić.

Božo je naglasio kako je bitno da bor ima miris, važno je da nije smreka, jer njoj jako opadaju iglice. Pere je kazao kako je bitno da je prirodan, svjež. Voli da je iz Hrvatske. 

A drvca se najviše uvoze iz Danske i Njemačke.

- Negdje oko sedamdeset posto domaće je proizvodnje, trideset posto uvozne, većinom shopping centri i robne kuće imaju uvoznu robu, po placevima i punktovima su domaće proizvodnje, poručio je uzgajivač božićnih drvaca Igor Orešković.

 Drvca će se prodavati do 24. prosinca kada očekuju i najveći promet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!