Piletić: Vlada će i dalje nastaviti razgovarati sa sindikatima

28.10.2022.

09:12

Autor: Poligraf/Hrvatski radio/I.Z./HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Foto: "Poligraf" / HR

Sindikati javnih službi će u ponedjeljak dati konačni odgovor na kompromisni prijedlog Banskih dvora prema kojem osnovica plaće raste šest posto od ovog mjeseca i još dva posto od 1. travnja iduće godine. Ujedno, božićnica i regres bit će viši za 250 kuna. Raste i dar za djecu. Pada li realno u Hrvatskoj cijena rada ako je inflacija dvoznamenkasta? 

Ribić: Ponuda Vlade nije dobra

Vilim Ribić
iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je u emisiji Hrvatskog radija "Poligraf" kako ponuda Vlade nije dobra.

- Ona je dobra za 2022. Ovih šest posto je hvale vrijedan pomak. Međutim, uzimamo da smo vratili razinu kupovne moći u odnosu na početak godine, ali od ovog trenutka inflacija i dalje raste. I svakim mjesecom, svaki porast inflacije, smanjuje dalje našu kupovnu moć, poručio je Ribić.

- Prebacivanje iz listopada ove godine, pregovore u rujan iduće godine, znači permanentno padanje kupovne moći naših ljudi. To dalje znači odlazak ljudi iz ovog sustava, pa čak i iz zemlje, dodao je.

Rast osnovice od osam posto u kratkom vremenu nije malo. Ribić je naglasio kako će Nezavisni sindikata znanosti i visokog obrazovanja danas donijeti odluku hoće li ponudu Vlade prihvatiti i u ponedjeljak potpisati ponudu. 

Piletić: Vlada će i dalje nastaviti razgovarati sa sindikatima

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je kako je Vlada znala od prvoga dana da će se ponuda Vlade preispitivati.

- Takvu smo informaciju dobili od čelnika sindikata javnih službi, koji su našu posljednju ponudu od četiri posto povećanja u ovoj godini, a dva posto od 1. siječnja 2023., tada su središnja tijela donijela odluku da odbijaju i da ne idu na izjašnjavanje, znali smo da će ova sljedeća ponuda, koju je predsjednik Vlade predstavio svim čelnicima javnih i državnih sindikata ići na izjašnjavanje. To za nas nije nikakva novost. Koliko imamo informaciju, izjašnjavanje je u tijeku. Neki sindikati su već javili da je većina njihovih članova već prihvatila ponudu, a neki se još nisu izjasnili, rekao je ministar Piletić.

Najbitniji su sindikati zdravstva, školstva i policije. Piletić je dodao kako državni sindikati prihvaćaju ponudu. Inflacija je dvoznamenkasta, stoga cijena rada pada. Piletić je naglasio kako nitko nije rekao da Ribić nije u pravu, ali Vlada je reagirala.

- Šest posto od 1. listopada i treba podsjetiti da je to dodatak povećanju osnovice od četiri posto, koju smo dogovorili u travnju i potpisali svi zajedno Temeljni kolektivni ugovor, gdje je ta plaća bila vidljiva već u mjesecu svibnju. Ako tomu dodamo povećanje plaće za dva posto, od travnja 2023., dolazimo do povećanja plaća od 12. 44 posto u godini dane, poručio je.

Sindikati traže da se ranije sjedne za stol. Piletić je istaknuo kako je Vlada ponudila sindikatima da pregovori počnu opet u rujnu 2023., te da smatra da to nije kasno.

Vlada će nastaviti razgovarati sa sindikatima, to je neupitno.

- Inflacija je dvoznamenkasta, ali Vlada je ublažila inflatorni učinak, jer je Vlada zamrzla cijene struje i plina, dodao je. 

Grčić: Rok za pregovore u idućoj godini trebao bi se pomaknuti

Bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić iz SDP-a, kazao je kako je inflacija u godinu dana, od rujna do rujna, došla do 12 posto. U tom razdoblju je bilo jedno povećanje plaća u javnom sektoru i to tek od 1. svibnja. I to četiri posto.

- Na neki način mogli bismo reći da su zaposlenici javnog sektora kreditirali državu. Jer je država temeljem toga, uštedjela dvije, tri milijarde kuna. Sada je došlo vrijeme da se taj kredit vrati. I ovaj potez od šest posto od 1. listopada je u dobrom smjeru, istaknuo je Grčić.

Smatra da bi se rok za pregovore u idućoj godini trebao pomaknuti, odnosno formirati uvjetno.

- To znači, ako se pokaže da je inflacija u prva tri, četiri mjeseca tolika i tolika, pregovorima se pristupa već u proljeće. Mislim da bi uvjetno formiranje tog bloka, bilo najbolje rješenje ove situacije, jer je došlo do ozbiljnih trzavica, poručio je bivši potpredsjednik Vlade.

Grčić je rekao da smatra da je ove godine inflacija veća od 10. 4 posto godišnjoj razini, jer su troškovi života eksplodirali, posebice cijene energetike, prijevoza i prehrane. 

"Premijer je doista napravio relevantan pomak za ovu godinu"

Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kazao je kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković doista napravio relevantan pomak za ovu godinu, ali za 2023. nije napravio takav pomak.

Rekao je da je najteže bilo pregovarati u vrijeme SDP-ove Vlade, 2014. i 2015., odnosno sa Slavkom Linićem, zbog okolnosti u kojima se Vlada tada nalazila.

Ribić je kazao da su danas okolnosti puno drugačije. Ribić je dodao da prebacivanje daljnjih pregovora u rujan 2023. nije korektan.

Ribić: Što će biti s plaćama 2023.? 

Piletić je poručio kako ponuda Vlada nije nepoštena niti nekorektna.

Inflacija nije povećala povećanje plaća, naglasio je Pilatić, dodavši da Vlada svjedoči permanentni socijalni dijalog.

Naglasio je kako Vlada želi povećati plaće i to je posve jasno.

Bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je kako bi trebao naći primjeren model za usklađivanje mirovina.

- Sada plaće zaostaju, inflacije raste. Neki su iskoristili inflaciju da bi ostvarili ekstra zarade. Tu je sada Vlada koja mora na to reagirati, poručio je Grčić.

Po njemu je energetski sektor nesumnjivo profitirao, INA je u prvih šest mjeseci utrostručila dobit.

Ribić je dodao kako njegov sindikat traži porezne intervencije.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja istaknuo je kako je najvažnije pitanje što će biti s plaćama 2023. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!