Povećao se broj kibernetičkih napada u energetskom sustavu, kako se zaštititi?

21.04.2023.

19:45

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Sigurnost u energetskom sustavu

Sigurnost u energetskom sustavu

Foto: HTV / HRT

U kibernetičkom prostoru globalne su prijetnje sve izraženije, istaknuto je na ovogodišnjem forumu "Globalni rizici i sigurnost u IT i energetskom sustavu", kojega je organizirao Institut za europske i globalizacijske studije. Napadač može biti bilo tko, a žrtva pojedinac, ali i veliki sustavi. Tako se doznalo da HEP-ovi sigurnosni sustavi povremeno bilježe i do desetak tisuća događaja u jednoj sekundi, a koji mogu imati posljedice na postrojenja i distribuciju struje.


Energetski sustav sve je češće na meti kibernetičkih napada. Od desetak tisuća prijetnji, vrlo ozbiljnih bude i do desetak dnevno. Mogu ugroziti opskrbu električnom energijom krajnjih potrošača.

- Međutim napad može imati i daleko veće posljedice, može uzrokovati oštećenje i uništenje proizvodnog postrojenja ne samo višednevno nego i višemjesečno, za HRT Dnevnik rekao je Krešimir Krstić, voditelj Odjela za informacijsku sigurnost HEP-a. 

Od početka rata u Ukrajini i energetske krize broj kibernetičkih napada neznatno se povećao, no to se još ne može izravno povezati s ratom u Ukrajini.

- Ne smijem reći točan broj, ali uspjeli smo sve realizirane napade spriječiti prije, od prvog do sedmog koraka kada napadač preuzima sustav i s njim radi što želi, objasnio je Krstić. 


Za sigurnosti sustava i dalje su važni ljudi


Sigurnosni sustavi sve se više automatiziraju, često se koristi i umjetna inteligencija, no za sigurnosti sustava i dalje su važni ljudi. Oni su najjača i najslabija karika.

- Jer ljudi su podložni socijalnom inženjeringu. Odnosno velika većina vektorskih ulaza u kompanije može se dogoditi da se zaposlenik zavara i oda svoje podatke ili mu ukradu podatke, istaknuo je Tomislav Brezovec, direktor sigurnosti INE. 

- Vi morate biti spremni na događaje koji će vam se tek desiti kojih još niste ni svjesni.Tu se trenutno ulažu velik a sredstva, rekao je Mario Valčić, voditelj pametne infrastrukture, Simens Hrvatska. 

Bez obzira na to koliko se milijuna eura ulaže u zaštitu sustava, važno je raditi na osvješćivanju radnika jer samo jedan kibernetički napad može uzrokovati višemilijunsku štetu i ugroziti opskrbu energentima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!