Prihoda od nautičkog turizma gotovo 20% više nego lani

07.11.2022.

02:26

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT/R.S.

Nautička sezona

Nautička sezona

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Mjeseci iza nas još su jednom pokazali da je nautika najotporniji i najkonkurentniji oblik turizma. Prihodi nikad bolji, gotovo dvadeset posto više nego lani.


Nautička sezona u punom je jeku

U Biogradu na Moru, gradu u kojem je začet nautički turizam u Hrvata još sedamdesetih godina prošloga stoljeća, nautička sezona u punom je jeku. Ovoga vikenda ondje je gotovo dvjesto jedriličara iz cijeloga svijeta. Biograd su odabrali za domaćina prvog Svjetskog prvenstva za novu jedriličarsku klasu.

- Razgovarao sam s najboljim jedriličarima s ovoga područja, ispričali su mi sve o uvjetima ovdje te kako se dobra atmosfera može izgraditi između natjecanja. To su bili razlozi za nas da dođemo ovamo, za HRT Dnevnik rekao je Michiel Geerling, suorganizator Svjetskog prvenstva iz Velike Britanije.

Osim kvalitete nautičkih luka i velike čarterske flote, sve više nautičara u ove krajeve privlači i bogat sadržaj.

- Nautičare dovodi destinacija i program. Mi sad imamo do sljedećeg ljeta nekoliko regata koje su vrlo poznate i koje su vrlo posjećene, istaknuo je Gordan Borčilo, predsjednik Yacht kluba Biograd.

Preko 55 tisuća nautičkih plovila uplovilo je u Hrvatsku

Gosti iz susjednih zemalja rado dolaze na hrvatsku obalu u potrazi za ugodnom plovidbom oko dalmatinskih otoka.

- Idemo obično s autom, krenemo iz sredine Slovenije, obično nam treba 5 do 6 sati da dođemo do tu. Ovo je prvi put da krećemo brodom u nedjelju jer obično krenemo u subotu i onda krenemo na sedam dana i ovako dvaput na godinu, kazao je Stojan Binder, nautičar iz Slovenije.

Gotovo 500 tisuća nautičara u Hrvatskoj ostvaruje i do četiri milijuna noćenja.

- U ovoj godini preko 55 tisuća nautičkih plovila nautičkih uplovilo je u Hrvatsku, to govori o ogromnim mogućnostima i potencijalima hrvatske nautike i vrlo skoro, a i danas već u širem smislu to je gotovo 10 posto hrvatskog turizma i to je onaj najelitniji i najpropulzivniji, najkvalitetniji i mislim da će to samo ići dalje i dalje i da se moramo za to aktivno pripremiti, rekao je Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije.

Uz Španjolsku, Italiju, Francusku, Grčku i Tursku, Hrvatska je u vrhu svjetskih nautičkih odredišta. Iako je konkurencija jaka, naša zemlja, smatraju domaći stručnjaci, ima odlične predispozicije za daljnji razvoj ovog najelitnijeg oblika turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!