Plenković najavio posebne potpore poljoprivrednicima

18.09.2023.

Zadnja izmjena 19:22

Autor: S.M./HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a da se veseli aktualnom prijepodnevu u Saboru gdje će oporbena pitanja biti upućena uglavnom njemu. Najavio je potpore poljoprivrednicima zbog šteta u nevremenu i onima koji su pogođeni svinjskom kugom. Vrlo važnim je ocijenio izvješće Agencije Standard & Poor's. 

Nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a uslijedio je sastanak Kluba zastupnika HDZ-a gdje je i premijer Plenković. Bruse se posljednji detalji i posljednje pripreme za početak saborske sjednice, kazao je novinar Šime Vičević javljajući se u središnji Dnevnik HTV-a. 

Istaknuo je da je na sastanku Predsjedništva bilo riječi o jesenskom paketu mjera, koje su stupile danas na snagu. 

- Premijer kaže, što se tiče zamrznutih cijena, da nema nikakvih problema i poteškoća u trgovinama. Razgovaralo se također i o suzbijanju afričke svinjske kuge uz alokaciju od 27,5 milijuna eura. Poruka premijera je da će biti sanirana sva šteta i da treba slušati savjete stručnjaka i veterinara, a ne one koje su bazirane na politikanstvu, kazao je i dodao da su među temama sastanka bili i infrastrukturni projekti poput mreže autocesta, paket zakona koji se tiče suzbijanja nasilja nad ženama, a kao glavnu temu premijer navodi izvješće agencije Standard & Poor's.

Plenković: Najvažnije je revidiranje izgleda gospodarstva


Vrlo važnim je ocijenio izvješće Agencije Standard & Poor's i revidiranje izgleda hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne.

Agencija Standard & Poor's potvrdila je ocjenu Hrvatske 'BBB+/A-2' i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, procijenivši da će gospodarstvo ove godine rasti u odnosu na većinu članica eurozone, poduprto turizmom i potrošnjom.

- Na taj način, izravno uvaživši postignuća vlade koju predvodi HDZ, poslali su poruku da su spremni revidirati ocjenu. Mi smo sada samo stepenicu od slova A, a kad se tamo uđe, to znači da smo u krugu zemalja čija se reputacija vidi na način upravo onako kako smo htjeli da Hrvatska izgleda, izjavio je Plenković. 

Na sastanku se razgovaralo, kazao je Plenković, i o petom paketu mjera kojega je Vlada u četvrtak predstavila te o ostalim ulaganjima kojima se planira pomoći građanima da se nose s krizom.

Istaknuo je među ostalim i da će cijene struje i plina ostati nepromijenjene.

Posebne potpore poljoprivrednicima


Što se tiče pomoći uzgajivačima svinja čije su životinje zahvaćene afričkom svinjskom kugom (ASK), premijer je rekao da je već alociramo 27,5 milijuna eura kako bi im se pomoglo. Rekao je da su takvi veliki paketi pomoći jamstvo da će se i njihov položaj "rehabilitirati u ekonomskom smislu" kada budu opet mogli uzgajati svinje.

Dodao je da ga određeni komentari i zahtjevi podsjećaju na antivakserski trend za vrijeme korone, te pozvao na izbjegavanje politikantstva i poštivanje struke u rasprava o ASK-u.

Druga velika tema sastanka bili su infrastrukturni projekti kazao je Plenković i naveo probijenu drugu cijev tunela Učka.

Ovo će desetljeće biti desetljeće zaokruživanja krupnih ulaganja u cestovnu infrastrukturu. Taj ćemo posao završiti u nerednih sedam, osam godina.

Premijer Andrej Plenković

Hrvatski aranžman s Ukrajinom


Premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Europske unije odlučile produljiti embargo na uvoz hrane iz te ratom pogođene zemlje.

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su "stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu".

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je "očito da su ove zemlje zabilježile da je dio tog žita bio plasiran na njihovo tržište".

Na upit novinara hoće li Hrvatska ići u tom smjeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama.

Pismo američkog kongresnika Lamborna


Kada je riječ o pismu američkog kongresnika Douga Lamborna u kojem traži navodi probleme kao što su blokirana američka ulaganja, korupcija, zlouporaba sredstava američkih poreznih obveznika i utjecaj Rusije u Hrvatskoj, rekao je kako je "dao službama da malo vide o čemu se radi".

Kaže da je kongresnik Lamborn prije nekoliko mjeseci bio u Hrvatskoj te da je sastanak s njim bio "sjajan" i nije bilo riječi o problemima koje on sada navodi.

Plenković kaže da ne zna s kim se on u međuvremeu sastao te da postoje različite lobističke skupine. Najavio je da će ispitati njegove navode te da će mu odgovoriti hrvatski veleposlanik u Washingtonu.

Premijer je kazao da je predstavljen i paket zakona za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom.

- To je izraz političke volje naše Vlade da što je moguće više djelujemo preventivno prema nasilnicima, a kad se ono jednom dogodi da ga najstrože sankcioniramo, kazao je i najavio da taj paket uskoro ide u javno savjetovanje.

Odgovarao je i na pitanja novinara o ustaškoj zastavi na tribinama i kazao da je to neprimjereno, kažnjivo te da je vrlo jasan i njegov stav i stav stranke.

- Što se tiče ljudi koji su to napravili, nitko od njih nije član HDZ-a, rekao je. Napravio je, kaže, ono što se ne smije, a to šteti Hrvatskoj i hrvatskoj reprezentaciji, rekao je.

Upitan za sutrašnje aktualno prijepodne u Saboru, rekao je da ga veseli informacija da će sva pitanja biti upućena njemu, a na pitanje kako je doživio najavu premijerske kandidature Sandre Benčić, odgovorio je: Bit će ih još.

Na pitanja o ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, Plenković je rekao da je ministar pogriješio i da će platiti kaznu.

Smatra kako je slučaj Benčić i Grlić Radmana isti u smislu ispunjavanja imovinske kartice.

- Sada bih prepisivao ove koji su krenuli čupati iz problema gospođu Benčić. Ja bih rekao da je to previd, kao i kod Grlić Radmana, rekao je Plenković.

Ponovio je da nije dobro da je to učinio, ali je i odbacio tezu da je svojom pozicijom kao ministar nešto pogodovao tvrtci Agroproteinka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!