Priprema za sezonu

27.03.2022.

20:03

Autor: Silvana Skočajić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Priprema za sezonu

Priprema za sezonu

Foto: Dnevnik / HRT

Upravo kada smo pomislili da je pandemija pri kraju i da se napokon možemo vratiti normalnom životu te se nadati i rekordnoj turističkoj sezoni, inflacija i ruska invazija na Ukrajinu sve su poremetile. Rezervacije su usporene i trenutačno su oko 20 posto manje nego što su bile u ovo doba 2019. Jedan od najvećih problema ovogodišnje sezone ponovno bi mogao biti nedostatak radne snage...

S proljećem počinju i sajmovi poslova u turizmu na kojima se traže radnici za deficitarna zanimanja. Hotelijere i ugostitelje iz Splita i Dubrovnika potraga je odvela u Mostar. 

- Student studira svoj faks u kojem će možda raditi kasnije, a možda i neće, ali ako odete ovako na neku sezonu na posao možete i zaraditi što pomaže studiranju, a možete steći iskustva u drugim poslovima i vidjeti je li vam se nešto drugo sviđa, govori Josip Pehar, student informatike iz Mostara.

- U ovim nesigurnim vremenima trebaju nam mladi i talentirani ljudi koji imaju entuzijazam, žele učit i napredovati, naglašava Zorica Dujić, Odjel za ljudske potencijale Hilton Imperijala, Dubrovnik.

Hotelijeri procjenjuju da će i ove sezone nedostajati između 30 i 35 tisuća sezonaca. 

- Naravno, ako ne dođe do eskalacije koju nitko ne želi.Prioritetno je animirati domaće tržište rada, odnosno omogućiti svim onima koji žele raditi. Prije svega mislim na studente, istaknuo je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

- Ideja je da se omogući viši porezni cenzus prema studentima. O tome razgovaramo i mislim da ćemo tu postići nekakav dogovor prije početka sezone, naglasio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Inače najviše se traže domaćice, čistačice, sobarice, konobari, pomoćni radnici u kuhinji i kuhari. A jedan od razloga zbog kojeg se na tržištu ne uspijeva naći dovoljno radnika za ova zanimanja, jesu i male plaće.

- Cijena radne snage se nije drastično promijenila, budući da smo posljednje dvije sezone, uslijed pandemije koronavirusa, imali umanjenje plaće, naglašava Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske, područni ured Dubrovnik.

Unatoč neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini, pripreme za predsezonu teku normalno.   

- Mislim da će Uskrs, ma koliko on i frazeološki bio pokazatelj sezone i u onim stabilnim godinama, ove godine zaista pokazati koliko Nijemci, odnosno naše najvažnije emitivno tržište želi putovati, govori Ostojić.

A da Hrvatska ima dobre šanse za uspješnu predsezonu, pokazuju i nedavno objavljeni podaci njemačkog istraživačkog instituta za prošlu godinu, prema kojima je Hrvatska prvi put izbila na četvrto mjesto najpoželjnijih odredišta njemačkih gostiju.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!