Oblak neizvjesnosti nad turističkom predsezonom

27.03.2022.

07:01

Autor: Petra Neuner Geržinić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Oblak neizvjesnosti nad turističkom predsezonom

Oblak neizvjesnosti nad turističkom predsezonom

Foto: Dnevnik / HTV

Polako ulazimo u turističku predsezonu na koju se, zbog rata u Ukrajini, nadvio oblak neizvjesnosti. Nakon početka ruske invazije prije mjesec dana, booking je usporen, ponegdje je i stao. No, posljednjih se dana počeo kretati u dobrom smjeru pa je, primjerice u Poreču, nastavljen iznenađujućom dinamikom. I ovoga vikenda mnogo je gostiju, najviše Slovenaca i Austrijanaca.

20 Celzijevih stupnjeva lijepo grije uz hotelski bazen. Voda još nije za kupanje, no rješenje je pod krovom. Obitelj iz Novog Mesta tek je stigla u Poreč, i to prvi put.  

- Suprug je dobio poklon-bon za rođendan i došli smo ga iskoristiti, rekla je Mojca, gošća iz Slovenije.

Hotel u porečkoj Zelenoj laguni dupkom je pun. Vidi se to i na parkiralištu. Početak godine u gradu je za 45 posto bolji od rekordne, pretpandemijske 2019. I turisti su, unatoč situaciji u Ukrajini, željni opuštanja.  

- Dvije godine bile su veoma naporne i sad mislim da je vrijeme da uživamo,naglasila je gošća iz Slovenije.

No, nekako je nemoguće ne razmišljati o tome kakav bi utjecaj rat na istoku mogao imati na domaći turizam. Uzimajući u obzir i inflaciju.

- Naši gosti vode računa o budžetima, o energentima, međutim ne smatramo da će to utjecati na turističku sezonu. Samim time što smo odradili dvije teške godine, gosti su željni putovanja, rekao je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča.

A mnogi su već stigli. Tomu su svakako pridonijeli brojni sportski događaji u gradu, ali i zimske pripreme. Bili su tu već i nogometaši, rukometaši, biciklisti, boksači,. A i današnji turisti žele što bolje iskoristiti vrijeme i provesti ga uz more i u prirodi. Aktivno, jasno! Ili spojiti ugodno s korisnim. 

- Blizu nam je, živimo u Villachu, udaljenom 2 i pol sata vožnje. Osim toga, tu sam i poslovno, pripremam s hrvatskim partnerima manifestaciju "Istra 300", govori Julius Rupitsch, direktor, ''Istria 300''.

Da ne bi bilo samo sporta, ima u Poreču i glazbe. 

- Buking se usporio, međutim, posljednjih dana buking ide kao da se ništa nije desilo, popunjavaju se kapaciteti za predsezonu i glavnu turističku sezonu, istaknuo je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča.

Prvi pravi test bit će za Uskrs. Najave su zasad dobre, a najavljeni gosti, tradicionalno već, stići će iz Italije, naravno, Slovenije i Austrije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!