Pripreme za euro u punom jeku, a najviše posla imaju banke, Fina i Pošta

21.07.2022.

19:19

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

 Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

Foto: HTV / HRT

Hrvatski put u eurozonu jedan je od najtransparentnijih i naša zemlja svojevrsni je rekorder jer je proces pridruživanja europodručju nekih država, poput Litve i Latvije, trajao i do deset godina. Pripreme su u punom jeku, a najviše posla imaju banke, Fina i Pošta, koje će se prve morati opskrbiti novom valutom.


Kuju se čak u tri smjene hrvatske eurokovanice jer samo ove godine treba ih iskovati 420 milijuna. Ubrzano se nabavlja i 350 milijuna novčanica kako bi se novom valutom najesen prve opskrbile banke, Fina i Pošta.

- Mi vjerujemo da će poslovni subjekti nabavu gotovine ostaviti za prosinac zbog logističkih razloga kada će početi i preopskba građanstva  gotovinom od 1. 12. to su oni starter paketi, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Hrvatska ima najviše bankomata po glavi stanovnika u Europi. Novost je da se građani od sredine prosinca do polovine siječnja iduće godine mogu koristiti bankomatima drugih banaka bez naknade.

- Međunarodna zajednica prepoznala je da je euro dobar za Hrvatsku, za naš financijski sustav, povećala je kreditni rejting. To će smanjiti troškove zaduživanja i odraziti se pozitivno na standard građana, poručio je Marko Primorac, ministar financija.

Cijene rastu, ali ne zbog uvođenja eura, tvrde u Vladi koja je potaknula uvođenje etičkog kodeksa kako bi se doskočilo neopravdanom dizanju cijena.

- Pozvao bi sve poslovne subjekte da pristupe etičkom kodeksu, istaknite logotip i slogan na vidljivo mjesto i dajte do znanja potrošačima da ste vrijedni njihova povjerenja, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Pristupanje eurozoni kruna je višegodišnjih napora da se približimo najrazvijenijima u Europi, kaže premijer.

- Za gospodarstvo uvođenje druge svjetske valute, nakon dolara koji koristi 340 milijuna ljudi, euro je ono sidro koje nas čini otpornijim i zaštićenijim od svih vanjskih šokova i kriza i daje nam bolje polazište za razvoj ulagačke klime, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Hrvatska već sada niže koristi od eurozone. U Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj kamatne stope premašuju 8 posto, dok su naše na povijesno niskim razinama. Jedina smo zemlja kojoj je tijekom rata u Ukrajini povećan kreditni rejting i najkraće smo bili u čekaonici eurozone, točno 906 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!