Udruga Baby Beef: Situacija bezizlazna, tražimo pomoć i hitan prijem u Vladi

25.08.2022.

13:10

Autor: Hina/HRT

Problemi za uzgajivače junadi

Problemi za uzgajivače junadi

Foto: HTV / HRT

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef pozvala je u četvrtak Vladu i premijera na hitan sastanak kako bi zajednički pokušali naći rješenja zbog alarmantne i bezizlazne situacije njihovih 400 članova-proizvođača uslijed suše, porasta cijena proizvodnje i stočne hrane, a pada prihoda i proizvodnje i do 25 posto.

Udruga je u četvrtak održala sjednicu Upravnog odbora, na kojoj su zaključili i da i ove godine samo gube, a ništa ne zarađuju.

Po riječima predsjednika BabyBeef-a Zvonimira Širjana, sada im je potrebno milijun tona stočne hrane, koju zbog smanjenja proizvodnje junadi za 10 do 15 posto u odnosu na lanjskih 100 tisuća grla te gubitka prihoda od 5 kuna po kilogramu ili više od 3.000 kuna po grlu, ne mogu sami nabaviti, jer su se već 'istrošili'.

- Proizvođačima tovne junadi hitno treba financijska pomoć države kako bi sada mogli kupiti stočnu hranu tj. kukuruz, jer za par mjeseci će biti kasno, budući je suša i u drugim zemljama i kukuruza neće biti. Kod nas je suša bila prevelika i nemamo dovoljno hrane za stoku, čija je cijena porasla skoro sto posto, s 25 na 40 lipa po kilogramu, naveo je Širjan u izjavi novinarima nakon sjednice Upravnog odbora.

Potpredsjednik Udruge Toni Raič istaknuo je da te probleme imaju stočari u cijeloj Hrvatskoj. Pritom smatra da je problem proizvodnje mesa u Hrvatskoj gotovo jednako velik kao i problemi s energijom te da će zbog sve negativnijih trendova na tržištima i žitarica i stoke na domaćem tržištu ubuduće biti manje mesa, posebice domaćeg.

Nije im rješenje, kako kaže, gašenje proizvodnje, rasprodaja stoke, zatvaranje farmi i otpuštanje stručnjaka, jer je to skuplje zbog dobavljača, kupaca i obitelji, ali i to nije isključeno ako se nešto hitno u zemlji ne poduzme.

Član Upravnog odbora udruge Dejan Majdak iznio je da u udruzi smatraju da je jedno od rješenja nagomilanih problema, u čemu bi mogli dobiti pomoć Vlade, privremena zabrana izvoza kukuruza.

Raič se nadovezao da je privremenih zabrana izvoza u Hrvatskoj bilo i 2007. i 2011. te da im je to tada puno pomoglo, ali je dodao kako je sigurno da ima i drugih rješenja. Tako bi jedno od rješenja moglo biti i da im se omogući da iz robnih rezervi povoljnije otkupe kukuruz ili da im se da poticaj i sl.

-  Izlaza ima, ali nije lako, i jedino zajedno s Vladom možemo nešto riješiti. U pandemiji smo dobili malu pomoć, ali sada, uz ogromnu sušu i porast cijena proizvodnje za 50 do 60 posto, poremećaje tržišta zbog rata u Ukrajini i ostalog, ne možemo više sami, poručio je Širjan.

Kazao je i da unatoč suši u Hrvatskoj ipak ima dosta stočne hrane, ali da ju oni neće moći kupiti jer će se izvoziti zbog bolje cijene.

Komentirao je i da oko 200 milijuna kuna pomoći koje je najavilo Ministarstvo poljoprivrede nikako neće biti dovoljno za sve kojima pomoć treba.

Na pitanje novinara, Širjan je kazao da članovi udruge izvoze 25 do 30 posto svoje proizvodnje te da je dostatnost domaće proizvodnje junećeg mesa i uzgoja junadi u Hrvatskoj u 2021. bila oko 80 do 85 posto.

Odgovorio je i da ne očekuje da će meso do Božića biti još skuplje, jer je moguće da će ljudi rasprodavati stoku zbog svih problema, a i nastavit će se se povećan uvoz, pri čemu je upozorio na lošiju kvalitetu uvoznog mesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!