Zbog drastičnog rasta cijene žitarica stočari u problemima

02.07.2021.

20:03

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Sani Lukić/T.V./Dnevnik/HRT

Pomoć za obnovu poljoprivrednih potencijala nakon potresa

Pomoć za obnovu poljoprivrednih potencijala nakon potresa

Foto: HTV / HRT

Domaća stočarska proizvodnja u velikim je problemima zbog drastičnog rasta cijena žitarica. Rastu im ulazni troškovi, a s druge strane svoje proizvode prodaju ispod cijene jer se, kako kažu, uvozna roba nudi po dampinškim cijenama. Od države hitno traže pomoć.

Sva hrana za stoku enormno je poskupjela. Kukuruz je čak 89% skuplji u odnosu na lani.

- Cijena kukuruza je 1,80, soje 5 kuna. I sad kad vi to preračunate, hranimo krave i onda damo mlijeko po 2,50 kn. Mislim to nema nigdje u svijetu, sad koliko će ljudi to izdržati - to je pitanje, rekao je Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda.

Naši proizvođači nemaju dovoljno vlastite stočne hrane jer teško dobivaju zemlju za zakup.

- Stočar mora imati zemlju pa bi bio manje ovisan o onima koji trguju sa žitaricama, poručio je Stjepan Kušec, HPK, Odbor za svinjogojstvo.

Budući da su energenti poskupjeli za 25 posto - ukupni troškovi proizvodnje već su sada 30% viši od cijena po kojima plasiraju svoje proizvode.

- Nemamo kome prodati tele, uvoze se, tove telad izvana. Zaklat ne možemo na vlastitom gospodarstvu, da našu kvalitetnu robu prodamo domaćem stanovniku. Neće nam omogućiti. Tko je kriv za to? Nisu sigurno uzgajivači, kaže Miško Šklempe, HPK, Odbor za sustav krava-tele, Odbor za konjogojstvo.

Zato traže hitan sastanak s resornim ministarstvom, kratkoročnu financijsku pomoć te osiguravanje dovoljne količine stočne hrane za svoja stada.

- Pšenica, ječam i ostali proizvodi sada svakodnevno idu u izvoz, tko da više - taj kupi, hrvatski stočar nema nema novaca da kupi, ustvrdio je Zvonko Širjan, HPK, Odbor za tovno govedarstvo.

Iz resornog Ministastva poručuju da će - razgovarati.

- Vjerujem da nitko neće sporiti da ova Vlada, pored ulaganja u strukturne promjene, doista nastoji svim mogućim sredstvima reagirati na poremećaje koji pogađaju sektor kako bismo održali proizvodnju, naglasila je  ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nakon pandemije, pred stočarima je novi izazov - održati proizvodnju u uvjetima drastičnog rasta ulaznih troškova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!