Paški sir
Foto: Filip Brala / Pixsell
U vrijeme galopirajuće inflacije u velikom su se problemu našli i mali proizvođači autohtonih proizvoda. Na otoku Pagu čak tri proizvoda imaju zaštitu izvornosti - sol, sir i janjetina. Cijene sira i janjetine do sada su rasle minimalno, no veliko je pitanje hoće li tako i ostati.
Udruga proizvođača paškoga sira i Udruga "Hrvatske male mljekare" nedavno su od Vlade zatražile smanjenje PDV-a na sir.
- U susjednoj Sloveniji je 9,5 posto, u Italiji je 5 posto, to nas zaista stavlja u jedan, na neki način, nepravedan položaj u odnosu na druge proizvođače i u odnosu na druge proizvode na tržištu, ističe Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškoga sira i dirkektorica marketinga Paške sirane.
Poskupjelo je sve. Samo mlijeko - pedeset posto u dvije godine. Veće paške sirane uz autohtoni paški ovčji sir proizvode i kravlji.
- Energenti rastu, tu je cijena plina velika, cijena lož ulja, cijena struje tri puta veća nego prije, tako da su proizvođači morali dignuti cijene sira. I onda uvijek proizvođač balansira. Ne možeš ga dignuti duplo. Možeš ga dignuti 10, 20 posto i to je to, objašnjava Šime Gligora, direktor Sirane Gligora.
Odriču se dijela marže te smatraju da bi isto trebali učiniti trgovci i država s PDV-om. Cijene sira još će rasti. Ove godine cijena paškog minimalno je korigirana i nije bilo problema s plasmanom.
- Budući da je to limitirani proizvod i ima visoku kvalitetu još uvijek je kupac spreman platiti tu povećanu cijenu za njega. Trenutno je u maloprodaji cijena od 200 do 300 kuna paškog sira, a tu vam je PDV između 50 i 70 kuna, kaže Gligora.
Teško je i uzgajivačima ovaca, proizvođačima poznate paške janjetine. Dosadašnja cijena janjetine bila je sto kuna plus PDV, ali s obzirom na inflaciju - ona je neodrživa.
- To je uzgoj u malim količinama i to je prihodovno vrlo malo. Država tu ili mora ući direktno s nekakvim poticajima za male proizvođače ili u slijedećih desetak godina mi više nećemo imati jedan od zaštićenih proizvoida, a to je paška janjetina, poručio je Marin Pernjak, sirana MIH, proizvođač janjetine.
Od janjetine i sira na Pagu žive cijele obitelji. Najveća paška sirana nedavno je doskočila problemu poskupljenja cijene energenata pa je na svoju zgradu ugradila solarne panele. No to je samo kap u moru, jer cijene divljaju na svakom koraku.
Autohtoni proizvodi poput paškog sira i prije su držali visoku cijenu, naravno ponajprije zbog svoje kvalitete. No, ako zbog inflacije njihova cijena još poraste, pitanje je tko će ih si moći priuštiti?
Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškoga sira i direktorica marketinga Paške sirane, kaže da sve više otočana odustaje od sirarstva.
- Sve više otočana napušta ovo tradicionalno zanimanje. Mi u Udruzi proizvođača paškoga sira ne želimo da se to događa i želimo da brend koji smo gradili i koji je danas prepoznat ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu, bude i razlog ostanka mladih ljudi na otoku. No da bismo bili konkurentni na tržištu potrebna su velika ulaganja u tehnološke procese i nje potrebna samo ta stara receptura, odnosno recepture naših predaka, potrebna su velika ulaganja i održavanje. Mi smo postavili vrlo visoke standarde, a to košta. Cijena paškog sira nije toliko visoka kao što se misli zbog njegove razvikanosti i medalja koje je osvojio, cijena je visoka jer je proizvodnja jako skupa, od sirovine do cijene energenata i zato mi iz Udruge smatramo da bi smanjenje PDV-a na sir i na mliječne proizvode uveliko pomoglo u našem poslovanju u ovim izazovnim vremenima, istaknula je Pernar Škunca.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!