Proljetna sjetva bit će malo jeftinija

13.03.2023.

20:18

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Proljetna sjetva

Proljetna sjetva

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Traju pripreme za početak proljetne sjetve. Cijena goriva stabilizirala se, a cijena gnojiva povoljnija je nego jesenas. Svi se nadaju boljim prinosima u odnosu na prošlu godinu koja je posebno loša bila za kukuruz kojeg je bilo manje - za četvrtinu.

Topliji dani donijeli su dobru vijest. Sjetva će biti malo jeftinija.

- Nisu to neke prevelike razlike. Cijena goriva je malo pala, pa je to možda malo bolje, naravno i cijene gnojiva isto su pale. Tako da, bit će puno bolje nego u onoj jesenskoj, rekao je poljoprivrednik iz Viljevačkog Creta Dragan Simonović.

U cijeni gnojiva razlika je znatna. Onima koji su ga kupovali jesenas bilo je i do 30 posto skuplje.

- Zadnjih 10 do 15 dana vidimo stabilizaciju cijene gnojiva. Zaustavio se onaj strmoglavi pad cijene gnojiva na svjetskim tržištima, kazala je direktorica prodaje Petrokemije Dubravka Dragišić.

Sjemena, doduše po malo višoj cijeni nego lani, ima dovoljno. Zadatak u ovogodišnjoj sjetvi je blago povećati površine pod biljnim kulturama i zadržati prošlogodišnju proizvodnju.

- Kukuruz na razini 270 tisuća hektara, suncokret između 50 do 60 tisuća hektara, dakle tu je bila stabilna proizvodnja i prošle godine. Soja oko 90 tisuća hektara, između 85 i 90 tisuća hektara, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Površine pod šećernom repom i dalje se smanjuju, a suncokret bi mogao ove godine biti najisplativiji. Čekaju se najpovoljniji uvjeti za odlazak u polja i svi su oprezni. Ne treba se žuriti - upozoravaju stručnjaci.

- Ljude smo nagovarali da idu već u prvom tjednu 4. mjeseca da bi preduhitrili sušu, međutim, sad ove zadnje 2 godine smo imali hladna proljeća, pa oni koji su se požurili nisu dobili taj efekt koji su trebali, kazao je dr. Antun Jambrović s Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Ostaje samo čekati pravi trenutak kada će tlo biti dovoljno ugrijano, a vremenska prognoza stabilna. Sve drugo je - spremno. 

Na OPG-u Čepinu novinarka HTV-a Marina Gantar razgovarala je s Marinkom Radočom, poljoprivrednikom iz Donjeg Miholjca. 

Radoča je rekao da su poljoprivrednici spremni za sjetvu.

- Mi svake godine, već desetljećima, iza Tri Kralja, cijela firma se vraća s godišnjeg i ulazi u remont strojeva. Strojeve smo priredili i čekamo da se povuče vlaga, da se malo temperatura digne i da krenemo sa sjetvom šećerne repe. Nakon toga krećemo u sjetvu suncokreta i kukuruza. Šećerne repe sijemo 40 ha, suncokreta 70 ha i kukuruza 50 ha, istaknuo je.

- Kako se kaže 'poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom' i kakva bude klima i kakva bude agrometeorološka godina, o svemu tome ovisi prinos. Uvijek računamo da će biti najbolje. Zadnjih par godina bilo je problema, no mi se uvijek nadamo da će ova godina biti ta u kojoj će prinos biti dobar i da će sve kulture relativno dobro roditi. Ono što se događa sad i u zadnje tri godine je katastrofa za nas proizvođače, kao i za krajnje korisnike - kupce. To smo svi mi. Inflacija, cijene goriva jesu nešto niže u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine smo relativno jeftino posijali, kasnije je bila prihrana nešto skuplja, ali početak sjetve bazna gnojidba i sjeme - sve je to bilo relativno jeftino, kasnije je proizvod bio skuplji i nešto smo zaradili, istaknuo je.

Dodao je da ga je jako strah kako će ova godina izgledati. 

- Osobno ulazim s kalkulacijom da ako završim ovu sjetvu s nulom bit ću presretan, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!