Neizvjesna i najskuplja proljetna sjetva

12.02.2022.

16:31

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/HRT

Proljetna sjetva

Proljetna sjetva

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Pred poljoprivrednicima je, prema svemu sudeći, neizvjesna i najskuplja sjetva dosad. Zato će im pomoći i država. No, to, kažu, neće biti ni približno dovoljno za preskupi repromaterijal. Uz to, kako bi im se isplatila proizvodnja - i otkupne bi cijene morale biti mnogo veće. 

Proljetna sjetva pred vratima. A ratari na mukama. Jer su cijene repromaterijala otišle u nebo.

- Ovo je toliko blago i ovo je tolika vrijednost da ću morati uzeti u noćnoj smjeni portira da ovo čuva, rekao je Petar Pranjić iz Novog Čeminca.

Najviše su poskupjela gnojiva. Neka čak i 500%.

- Ulazimo kao i svake godine, pripremili smo što smo pripremili. Malo ćemo reducirati gnojiva. Bit će znači manji prinosi i manja zarada, rekao je Rade Vidić iz Novog Čeminca.

- Činjenica je da nafta stalno poskupljuje. Država je sada malo zaledila cijene, ali ide žetva, idu proljetni radovi kada će nam trebati. Koliko će to nas koštati, teško je sada sve izračunati, sigurno više nego ikada, rekao je Vinko Kovačev iz Topolja.

Resorno ministarstvo namjerava ratarima pomoći s 80 milijuna kuna. No ovaj će im put, ističu, trebati više.

- Znači, dobit ćemo 330 kuna za 20 ha, to je 6.000 kn. To je jedna vreća gnojiva, dodao je Kovačev.

Poskupjelo je i sjeme. A i za gorivo moraju izdvojiti dvostruko više nego lani. Zato bi trebale porasti i cijene ratarskih kultura.

- Kila pšenice u ovoj žetvi bi minimalno trebala biti 3,5 do 4 kn. Po tom izračunu, jedna kifla će biti 5 kn, objasnio je Pranjić.

Odluče li se ratari na uštedu, bit će manje prinosa, a time i zarade. Mogla bi se tako smanjiti i ulaganja u poljoprivredu. Pa bi ovakvi prizori - stari traktori koji umjesto gnojiva po poljima razbacuju samo stajnjak - mogli biti češći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!