U Slavoniji sve više mladih uzgajivača crnih slavonskih svinja

03.04.2024.

07:01

Autor: Sanja Najvirt/L.P./Regionalni dnevnik/HRT

Sve se više mladih poljoprivrednika okreće uzgoju izvornih, hrvatskih pasmina svinja. Zbog prirodnog uzgoja, meso je vrhunske kakvoće, na tržištu postiže dobru cijenu, a prodaja nije problem jer svi žele domaću kvalitetu. Donosimo priču o dobrom primjeru iz Slavonije gdje rade mladi uzgajivači crne slavonske svinje...


Među mladim hrastićima nadomak gradu u rano proljeće posebno je živahno. Raj je to za crnu slavonsku svinju koja živi i podiže mlade u prirodi, na otvorenom uzgoju... 


- Mi od ovih svinja imamo sada 15 krmača, znači morate dobro pratiti kada se koja prasi, naganja, sve radi lakšeg posla, manjih gubitaka, rekao je Tomislav Fiket iz Požege.


Ljubav se prema ovoj pitomoj i otpornoj životinji u obitelji ovog uzgajivača njeguje od malih nogu. Zato je s tatom u gateru svakodnevno i mala Anica koja o svojim gicama zna baš sve.


- Muške gice imaju kljove, ovolike...a ženske imaju male, ravne zube..bebe još nemaju zube da mogu sisati svoje mame, kaže Anica Fiket iz Požege.


Svakodnevno dobiju izdašan obrok kukuruza, a uskoro će pravih poslastica biti i u ovim šumarcima s prirodnim vodotocima.

 

- Jedu korijenje, uzimaju plodove koji padnu na zemlju, žiruju, dakle jedu i žirove,mladice i sl. nahrane se, ali mi ipak dajemo malo sada jače kukuruza u klipu, priča Leopold Berišić iz Požege.

 "Domaći proizvod je domaći proizvod!"


Tov je ovdje puno duži od onog u intenzivnom uzgoju. Da dostignu težinu od 200-tinjak kilograma ovim fajfericama treba najmanje dvije godine. No meso je zbog prirodna uzgoja prvorazredne kakvoće, a sva proizvodnja unaprijed rasprodana.


- Domaći proizvod je domaći proizvod! Naše svinje nisu nikad primile antibiotik, nije bilo bolesti i to mora biti zagarantirana kvaliteta, nastavlja Fiket.


- Utjecaj sigurno hranidbe, domaće hranidbe i samog sastava mesa naših izvornih pasmina kao što je turopoljska, crna slavonska svinja, banijska šara koja je onako protkana s masnoćom, zaključuje dr.med.vet. Igor Delvechio iz Požege.


Zato ne čudi da su upravo izvorne pasmine, čiji uzgoj potiče i država, pravi hit. Uz meso i suhomesnate proizvode, tražena je mast ovakve svinje i to zbog ljekovitih svojstava. Pa će i ovi mladi uzgajivači sadašnju proizvodnju udvostručiti. Jer tržište je više nego sigurno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora