Šampion na Danima hrvatskog pršuta

21.04.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Borna Šmer/Dnevnik/HRT/IMS

Pobjednik Dana Hrvatskog pršuta je Vlade Prančić

Pobjednik Dana Hrvatskog pršuta je Vlade Prančić

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

U Hrvatskoj se godišnje pojede oko milijun komada pršuta, a proizvede ih se upola manje! Možda zvuči malo, ali ono što se proizvede izuzetno je kvalitetno. Na Danima hrvatskog pršuta u Rijeci danas i sutra slavi se ta suhomesnata delicija. Najboljim je pršutom, u oštroj konkurenciji s istarskim, drniškim i krčkim, ove godine proglašen - dalmatinski!


Dalmatinski pršut ove je godine nadmašio drniški, istarski i krčki. Recept je jednostavan.

- Puno rada i normalno poznavanje posla jer ja se bavim ovim 26, 27 godina već, tako da sam stvarno dobro ispeko zanat što bi rekli stari meštri, kaže Vlado Prančić, šampion 9. Dana hrvatskog pršuta.

Ocjenjivalo se 14 uzoraka - samo su četiri srebra i nijedna bronca!

- Tri su išla na ocjenjivanje, znači certificiranog pršuta. Između ta tri su bila dva zlatna i jedan srebrni, kaže Drago Pletikosa, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta.

Zadovoljni su rezultatom i Istrani.

- Stvarno istarski pršutari vidim povećavaju količine, ne samo mi nego cjelokupna istarska scena pršuta i ljudi to prihvaćaju, vide da je kvaliteta i da se radi na tome, kaže Mikela Buršić Lisjak, pršutarka Vodnjan.

Investicije su ključne kako bi se zadržao korak s potražnjom.

- Prije pet godina smo uložili u novu pršutanu 2 milijuna eura i tu se konstantno ulaže, kaže.

Jer kupaca ima, a pršuta nikad dovoljno!

- U Hrvatskoj je nivo potrošnje godišnje oko milijun komada, a nivo proizvodnje oko 500 tisuća komada. Tako da smo negdje na pedeset posto ukupnih potreba, kaže Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

Pa je za uspostavu novih proizvodnih kapaciteta, u segmentu prerade poljoprivrednih proizvoda, osigurano 160 milijuna eura.

- Značajan dio sredstava odnosi se i na investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju - gotovo 229 milijuna eura u cijelom programskom razdoblju, kaže Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Jedan od sektora u fokusu novog poljoprivrednog strateškog plana upravo je onaj svinjogojstva s naglaskom na izgradnju reprocentara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!