Riječki KBC poziva darivatelje da se odazovu akcijama darivanja krvi

27.06.2023.

17:09

Autor: Borna Šmer/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Darivanje krvi

Darivanje krvi

Foto: htv / HRT

Zalihe krvi u riječkom KBC-u u ovom su trenutku dostatne. No to se zbog velikog broja turista na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije, koje pokriva riječka transfuziologija, preko noći može promijeniti. Pozivaju se darivatelji da se odazovu akcijama ili krv daruju u Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.


Gospođa Branka krv je darovala okruglih 40 puta. Postala je darivateljica na nagovor kolega s posla.

- Ne boli, nema straha, osjećaj je neopisiv. Osjećaj da ste nekome pomogli ne možete mjeriti ni sa čim. Boli nema, samo darivnje krvi meni konkretno traje između sedam i osam minuta, za HTV Regionalni dnevnik rekla je Helena Ikica, dobrovoljna darivateljica.

Da biste postali darivatelj, ne treba mnogo dovoljna je dobra volja i ispuniti još nekoliko uvjeta.

- Osoba mora biti punoljetna, zdravstveno stanje mora biti uredno, osoba ne smije bit bolesna. Žene mogu darivati krv svaka četiri mjeseca, muškarci svaka tri i težina mora biti preko 50, 55 kilograma, objasnila je Ikica.

Zalihe krvi svih krvnih grupa u KBC-u Rijeka trenutačno su zadovoljavajuće, no to se može začas promijeniti.

- Najvažnije je da bismo imali dovoljne zalihe krvi da nam davatelji redovno dolaze darivati krv kako na terenske akcije darivanja krvi tako i svakodnevno u Klinički zavod za transfuzijsku medicin, kazala je Snježana Skorup Buneta, transfuziologinja, KBC Rijeka.

Ljeti potrebno više krvi 


Svakim danom od 8 do 15, srijedom i četvrtkom do 19 sati. Potrebe su ljeti veće.

- Ljeto je svake godine, neću reći rizik, ali period u kojem je broj darivatelja koji se odazivaju nešto manji zbog godišnjih odmora, zbog temperature i slično, a broj potencijalnih korisnika zbog dolazaka turista i svih onih koji borave na našem području je nešto veći, objasnila je Branka Maračić, stručna suradnica DCK PGŽ-a.

Timovi iz Zavoda za transfuzijsku medicinu riječkog KBC-a, uz Primorsko-goransku, pokrivaju i Istarsku te Ličko-senjsku županiju.

- Ovih dana su upravo u Istri. U petak imamo akciju na nešem terenu. To će biti u Policijskom domu u Rijeci u Trinajstićevoj ulici ujutro od 9 do 12 pa svi su dobrodošli, pozvala je darivatelje Maračić.

Treba imati na umu da jedna doza krvi može spasiti čak tri života. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!