Kako motivirati mlade liječnike za rad na otocima?

16.08.2023.

12:18

Autor: Borna Šmer/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Hitna pomoć na otoku od presudne je važnosti u spašavanju ljudskih života, osobito u ljetnim mjesecima. Djelatnici hitne u Malom Lošinju ljeti imaju i tristotinjak intervencija mjesečno. Besplatan smještaj motivacija je za mlade liječnike da dođu na otok.

U kući u Nerezinama dom je pronašlo nekoliko novih djelatnika malološinjske hitne. Među njima je i Lovro Mijalić. Mladi liječnik, nakon studija u Zagrebu, prve je medicinske korake, nakon što mu je ponuđen besplatni smještaj, odlučio napraviti u Malom Lošinju.

- To je zapravo jedna od velikih stvari koja me motivirala da dođem jer sam gledao opcije po cijeloj Hrvatskoj i nekako mi je glavni kriterij bio taj stan. Tako da dosta bitna stavka za ponuditi kao poslodavac, rekao je.

I medicinska sestra Snježana skratit će vijeme putovanja na posao. 

- Jako je daleko putovati s Krka na Lošinj u svakom smjeru. Smještaj je ponuđen odmah u početku. Dogovor je apsolutno ispoštovan. Stan je jako ugodan. Vrlo praktičan za nas koji puno radimo i za sada sam jako zadovoljna, kazala je Snježana Kraljić iz hitnog medicinskog prijema.

Djelatnici hitne u Malom Lošinju ljeti obrade i tristotinjak pacijenata mjesečno. Mladim liječnicima kako bi se što prije uhodali u posao od velike će pomoći biti starije kolege. 

Manjak medicinskog kadra ugrožava kvalitetu usluge


U ljetnim mjesecima broj ljudi na otoku se s osam tisuća popne i na 40 tisuća pa manjak medicinskog kadra ozbiljno ugrožava standard primarne zdravstvene zaštite. Nakon zapošljavanja dvoje novih liječnika, tim otočke hitne medicine je ekipiran.

- Do sada nas je bilo troje. Tri kolegice, onda su nam slali ispomoć iz drugih ispostava. Sad nas je pet tako da je mreža popunjena pa se nadam da će to sve jednostavnije funkcionirati, objasnila je voditeljica ispostave HMP Mali Lošinj, Iva Muškardin Edrec.

Grad Mali Lošinj u uređenje i adaptaciju novih stambenih jedinica uložio je oko 300 tisuća eura.

- Postali smo svjesni činjenice da bez osiguravanja tog aspekta teško možemo privući neophodne kadrove na Lošinj. Tako da je Grad dodjelio stanove i djelatnicima Doma zdravlja i HMP, dodala je gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić.

Ali i brojnim djelatnicima žurnih i drugih službi nužnih za funkcioniranje grada, a stanarima nakon deset godina nudi i mogućnost otkupa nekretnina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!