Slavonci i dalje vode bitku s afričkom svinjskom kugom

29.08.2023.

19:52

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/A.V./Dnevnik/IMS/HRT

U Slavoniji se i dalje vodi velika bitka za obranu Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije od afričke svinjske kuge jer virus je već ušao u 589 gospodarstava. Ministarstvo poljoprivrede žurno je izradilo dva programa pomoći ukupne vrijednosti 12 i pol milijuna eura.

Afrička svinjska kuga poharala je Josipovo dvorište. Naknadu štete za usmrćene svinje je dobio, ali pita se što dalje.

- U subotu sad su svi novci sjeli na račun. Svinjci su i dalje prazni, a što me muči? Kad ćemo ih opet napuniti ponovo. Ujutro se dižeš nemaš što raditi. Gledaš prazne svinjce u žalost, u bijedu. Razočaran sam što to sve ide sporo, rekao je svinjogojac iz Bošnjaka Josip Vinković

Iako se virus nije probio do Matinih objekata, a svinje su mu zdrave, na snazi je obustava prometa i klanja. To mu je glavni izvor prihoda.

- Ja postavljam samo još jedno pitanje- hoće li u propisanim mjerama biti zaustavljena afrička svinjska kuga? Hoćemo li i u kojem roku dobiti ponovo dozvolu da možemo izvesti naše meso?, zapitao se svinjogojac iz Babine Grede Mato Petričević

Na području Vukovarsko-srijemske županije do sada je usmrćeno oko 12 tisuća svinja. No svaki dan javljaju se nove sumnje.  

- Na te prijave sumnji se promptno izlazi na teren. Veterinarske službe djeluju odmah i sva gospodarstva na kojima je potvrđena bolest ili ona na kojima postoji klinička slika i epidemiološka povezanost s bolesnim gospodarstvom preventivno se usmrćuje kako bi se zaustavilo širenje virusa, objasnila je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić

Najistočnija županija s virusom vodi tešku borbu za očuvanje svinjogojstva. Provode se mjere kontrole i zdravstveni nadzor, educiraju svinjogojci.

- Dati ću sve od sebe da stanovnici, odnosno ljudi koji se bave poslom proizvodnje i prerade prerađevina od svinjskog mesa, neće biti na gubitku, rekao je Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić

Ovim proizvođačima gubitak njihovih svinja velik je emotivni i financijski teret. Nadaju se da će im se pomoći kako bi ponovno nastavili s proizvodnjom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!