Školjkari trpe goleme gubitke

28.03.2021.

14:12

Autor: Sandra Lacković/More/HRT/D.D.

Školjke

Školjke

Foto: More / HRT

Malostonska kamenica najbolja je oko blagdana Svetoga Josipa. No zbog pandemije školjkari koji su kamenice većinom plasirali u restorane, već drugu godinu trpe goleme gubitke. Snalaze se na razne načine pa i prodaju na kućnom pragu.

Stađun je od kamenica. U normalno vrijeme u ovo doba godine svi putevi vode u Ston. No zbog loše epidemiološke situacije drugu godinu zaredom otkazani su dani kamenice. Umjesto gosta Tomo Šare na plovidbu Malostonskim zaljevom vodi novinare.

Ona je posebna raste samo ovdje na cijelom svijetu, treba joj 3 godine dok se uzgoji do konzumne veličine, svake godine u 5.,6. mjesecu počinje taj ciklus. Kamenica tada u more ispusti do milijun jajašaca, a uzgajivači stavljaju kolektore.

- Kako more prolazi kroz kolektore, na njih se hvata sve i kamenice i mušule i trave, ciljamo da kamenice ovako izgledaju nakon godinu dana rasta, objašnjava Tomislav Šare, ugostitelj.

Nakon što ih skinu s kolektora, slijedi takozvano cementiranje.

- Zalijepimo 25 kamenica na jednu i 25 na drugu da se vrati u more. Rastu još dvije godine, ovisno o poziciji kako se razvijaju, kaže Tomislav.

Svake se godine u Malostonskom zaljevu uzgoji milijun kamenica, zbog pandemije lani je plasirano samo 30 posto uroda.

Školjkari trpe goleme gubitke i snalaze se, od virtualne tržnice do prodaje na kućnom pragu.

- To su zanemarive količine na koje smo dosad bili navikli. One su išle prema ugostiteljskim objektima i toliko su spremali, što je sad izostalo. Ostalo je puno robe, da se i pokrene, ne bismo imali dovoljno ni za našu županiju, a kamoli izvoz, kaže Marija Maškarić, predsjednica udruge Stonski školjkari.

Uz jednokratnu pomoć i mjesečnu potporu za očuvanje radnih mjesta, državi su uputili zahtjev za kompenzacijske mjere.

- Poslana su oba zahtjeva za oba referentna razdoblja, međutim do danas nema konkretnih informacija za isplate. Nadamo se, očekujemo, vjerujemo, obećano nam je. To bi bila velika pomoć za školjkare da se nastavi proizvodnja, dodaje Marija Maškarić.

Snalaženje malostonskih školjkara u doba pandemije

Snalaženje malostonskih školjkara u doba pandemije

Foto: More / HRT

Malostonska kamenica nedavno je dobila i europsku zaštićenu oznaku izvornosti. Čak pola milijuna kuna europskih sredstava vrijedi projekt marketinga koji bi trebao pomoći školjkarima u vrijeme koronakrize.

- Da se što bolje i kvalitetnije prezentira proizvod i da zapravo za cilj ima da se potrošnja po osobi posjetitelju poveća. Ne možemo mijenjati posjećenost naše županije, ne možemo mijenjati strukturu gostiju, ono što možemo je prezentirati naš proizvod da se proda u što većoj količini, objašnjava Vedran Kunica, voditelj projekta zaštite malostonske kamenice.

Umjesto tradicionalne feste od kamenica na blagdan Svetoga Josipa, predstavljen je projekt Kraljica kamenica.

- Svako područje ima znamenitosti obavezne za vidjeti, da poseban proizvod bude malostonska kamenica, nezaobilazan proizvod za svakog posjetitelja naše Županije, kaže Vedran.

Dok čekamo da se restorani otvore a turisti vrate, kamenicu prodaju na kućnom pragu.

- Najbolja, najukusnija, vrhunska, šteta ju je sad ne konzumirati. Situacija je takva kakva jest, uvijek ima uzgajivača koji prodaju na uzgajalištu, tko ima želju uvijek može svratiti konzumirati kamenicu, kaže predsjednica udruge Stonski školjkari.

Pripremaju i dvojezičnu opsežnu monografiju o prirodnim posebnostima Malostonskog zaljeva i dugoj tradiciji školjkarstva.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!