19:57 / 27.03.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Hrvatskim svinjogojcima spas su domaći kupci

"Od polja do stola" dobitna kombinacija

"Od polja do stola" dobitna kombinacija

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija je snažno pogodila uzgajivače svinja. U protekla četiri mjeseca država je u taj sektor intervenirala s više od 35 milijuna kuna potpora. Svinjogojcima na slavonskom selu spas su domaći kupci. U strahu od pandemije okrenuli su se hrvatskom proizvodu, a potražnja za suhomesnatim delicijama uoči Uskrsa itekako raste.

Ovo gospodarstvo naraštajima živi od svinjogojstva i prerade mesa. Pandemija im je u prodaji zadala težak udarac.

- Najviše od svega što nas je pogodilo je turizam, jer je nekih čak 40 do 50 posto smanjena potražnja suhomesnatih proizvoda, objašnjava Damir Hruška, iz Bjeliševca.

Kralj slavonskih suhomesnatih delicija - kulen, bio im je sve donedavno izvozni hit. Na tržište Unije odlazilo je u ovo vrijeme više od tri i pol tisuće komada.

- Recimo kulen smo prodavali u Njemačku, Švicarsku, Austriju, tu nam se prodaja ukupno smanjila za 30 posto, a domaći kupci su nas izvukli, ostali smo živi i idemo dalje, rekao je Vjenceslav Hruška.

Nisu se predali. Smanjili su cijene, uveli akcije, organizirali vlastitu dostavu od istoka do juga Hrvatske - i preživjeli. Pomogla je i država.

- Imali smo dvije mjere koje smo uspjeli realizirati i koje će nam svakako u ovim teškim vremenima dobro doći. Stvarno nam puno znače, kaže Damir.

U protekla četiri mjeseca država je pomogla s više od 35 milijuna kuna. Da potakne uzgoj, povećala je i potpore za izvorne pasmine. Poput sve traženije crne slavonske svinje.

- Sve što ovdje vidite da visi već je sve rezervirano unaprijed, za šunke i plećke govorim, sve dogovoreno unaprijed, kaže Tomislav Fiket, iz Eminovaca.

Pa će i ova mirisna slavonska nostalgija iz pušnice za uskrsne blagdane na stolove diljem Hrvatske. Uz šunke potražnja raste i za drugim proizvodima.

Sljedivost proizvoda od polja do stola" i starinska receptura bez umjetnih dodataka pokazala se dobitnom kombinacijom. U epidemiji za domaće svinjogojce - spasonosna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!