Golemi jaz u cijenama nekretnina na sjeveru i jugu Hrvatske

11.10.2022.

19:34

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Da u posljednje vrijeme strelovito rastu cijene nekretnina, nije nikakva tajna. No istraživanje koje su proveli Ministarstvo prostornog uređenja i zagrebački Ekonomski institut pokazalo je šokantne razlike u cijenama nekretnina s obzirom na mjesto gdje se nalaze. Primjerice, za luksuznu kuću u Dubrovniku moglo bi se kupiti njih čak 130 u podravskim ili prigorskim selima. No, unatoč svemu, potražnja za atraktivnim kućama i stanovima, gdje god da se nalaze, i dalje je golema.


S prosječnom hrvatskom plaćom i nakon godina i godina štednje teško ćete pronaći nekretninu na dubrovačkom području primjerenu vašem budžetu. 

- Računajte da ispod 3000 eura je teško pronaći, ali i iznad 5000, to su baš ekstremi...Od 2800 pa do 4000 eura je neka sredina, kaže Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine u Dubrovniku.

Sve, naravno, ovisi o lokaciji, infrastrukturi, godini izgradnje. U posljednjih pet godina cijena četvornog metra na Jadranu porasla je - dvostruko. 

- Prosječna cijena je bila oko 2500 eura, 2019. je došla do 3000, 3200, od 2019. do sada i do 4000 eura, veliki je porast, rekao je Bezić.

Na sjeveru zemlje ne postoji selo, zaselak u kojem nema napuštenih i zapuštenih domova.

- Ovdje u Podravini za nekoliko desetaka tisuća eura možete kupiti cijeli "grunt"- kuću i gospodarske zgrade s livadom i poljima. Obično je problem što takvi objekti nisu legalizirani, rekao je novinar Ivica Grudiček.

Gospodin Jelak prodaje kuću od četiristotinjak četvornih metara, s okućnicom i vrtom. Traži 150.000 eura. 

- Sve imam tu - gradsku vodu, plin, kanalizaciju, certifikate, gromobransku instalaciju, čak dva telefonska priključka, kaže Milan Jelak iz Starigrada.

Da ste na moru cijena bi bila i 20 puta veća?

- Vjerujem, ali onda ne bih i prodao, odgovara Jelak kroz smijeh.

Potražnje i u unutrašnjosti zemlje ima. Agentici za nekretnine iz Koprivnice telefon ne prestaje zvoniti.

- Jako je velika potražnja i za obiteljske kuće, za stanove, novogradnju, za zemljišta, stvarno se puno javlja ljudi, kaže Maya Nuttall, agetnica za nekretnine iz Koprivnice.

Cijenu ruše kuće koje nemaju osnovnu infrastrukturu ili potrebnu dokumentaciju, pa ih se vlasnici rješavaju. S druge strane - doslovno planu one do 100.000 eura.

- Svi bi da je sve gotovo i da ne trebaju ulagati, ali kad odu na teren i vide da je to rupa bez dna, vraćaju se i odaberu one koje u početku nisu željeli kupiti, rekla je Nuttall.

Unatoč povoljnim cijenama kuća, u Koprivnici, ali i Varaždinu odlično se prodaju stanovi u novogradnji. Već je sada teško pronaći onaj ispod 2000 eura po četvornome metru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!