Štern: Čeka nas toplije, ali skuplje proljeće

05.02.2022.

19:49

Autor: HRT/E.L.S.

Štern: Projekcije nisu ružičaste

Štern: Projekcije nisu ružičaste

Foto: HRT / HRT

Teško je prognozirati koliko točno će biti poskupljenje plina, izgleda da osnovni uzrok pomalo jenjava, prijetnje ratom širokog razmjera između Rusije i Ukrajine uz miješanje Amerike i NATO-a, odnosno Europske unije, sve su tiše i nadam se da će to ostati samo na vojnim vježbama. Ali cijena plina bi se po mom mišljenju, kada se to sve smiri, oko kraja ovog mjeseca, pala, ali ipak ni tada niti u budućnosti ta cijena neće doći na one razine koje su bile prije tog poskupljenja - izjavio je u Dnevniku HTV-a energetski stručnjak Davor Štern.

Projekcije, kaže, nisu ružičaste. Ako dođe do smanjivanje cijena, čim krene nova cjenovna politika plina u Hrvatskoj, Vlada ima instrumente kojima može utjecati, ali ne puno.

- Ako se ta cijena spusti značajno, onda Vlada može kroz PDV i ostale mehanizme utjecati, no ako ostane na današnjoj visini, mislim da nema puno manevarskog prostora. Drugi problem je poskupljenje sirove nafte, danas je poskupjela skoro dva posto, neki analitičari govore da će u idućih 15-20 dana doći do 100 dolara barel i tu možemo očekivati opet znakovite skokove u cijeni derivata. Poskupljuje i električna energija, mislim da nas čeka proljeće koje će biti toplije, ali skuplje - kazao je Štern.

Vrijednosti se mijenjaju preko noći

Ne može se predvidjeti, kaže, kolika će to točno biti cijena plina, to ovisi o puno faktora koji nisu pod našem kontrolom, nije to samo rusko-ukrajinska kriza napravila, živimo u svijetu u kojem se vrijednosti mijenjaju preko noći. Želja za čišćim okolišem Europe donijela je toliko novih nameta za industriju koji prije nisu postojali, recimo CO2 certifikati. Onaj dan kada su uvedeni, bio je, kaže, uvjeren da je to dobar put, međutim, oni su se pojavili na burzi i s njima se počelo trgovati, oni su isto tako poskupjeli bez ikakvog razloga.

Nema se što napraviti

- Hrvatska u ovom momentu kratkoročno ne može napraviti ništa, ali moramo shvatiti da više ne možemo odgađati stvaranje jedne prave energetske strategije koja će biti dugoročna, ali i u kojoj se može intervenirati na kratkom roku. Kroz INA-u smo izgubili velike mogućnosti, nažalost, ističe, prodaja velikog naftnog polja u Rusiji "Bijele noći" bila je katastrofalan potez za Hrvatsku i za njezinu energetiku.

Smatra da bi se u budućnosti trebali osloniti na obnovljive izvore energije - sunce, vjetar, geotermalna energija, vodik, možda i nuklearna energija, no za njih treba osmisliti sustav za pohranu, za skladištenje. Primjerice, u cijeloj Europi je ove godine vjetra bilo manje nego inače i to je, smatra, također jedan od razloga zašto je plin skuplji.

Podizanje cijena - neopravdano

Štern je uvjeren da u ovom trenutku nije opravdano podizanje cijena, pogotovo jer su cijene zamrznute i upravo tu vidi ulogu države - ne dopustiti stvaranje ekstra profita tamo gdje mu nije mjesto.

- Svi bi htjeli otvarati ekstra profit, no to vodi do inflaciju koju će biti vrlo teško kontrolirati. Država bi trebala preko inspekcija početi voditi računa o tim neopravdanim poskupljenjima i sankcionirati one koji pokušaju loviti u mutnom - poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!