Štimac: Jačanje 2. mirovinskog stupa je jačanje sredstava građana

05.12.2021.

20:38

Autor: Mladen Sirovica/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dubravko Štimac predsjednik Uprave PBZ CO obveznog mirovinskog fonda

Dubravko Štimac predsjednik Uprave PBZ CO obveznog mirovinskog fonda

Foto: Dnevnik / HRT

Dubravko Štimac predsjednik Uprave PBZ CO obveznog mirovinskog fonda u Dnevniku HTV-a rekao je kako možemo biti zadovoljni radom mirovinskih fondova u zadnjih 20 godina koliko postoje.

Mirovinski fondovi

Mirovinski fondovi

Foto: Dnevnik / HRT

Tvrdnju je ilustrirao brojkama i kazao kako osiguranik koji je član drugog stupa od početka rada 2002. godine uplatio je na svom osobnom računu 88 tisuća kuna, a sadašnje stanje mu je 146 tisuća kuna, što znači da su mu mirovinski fondovi zaradili oko 56 tisuća kuna. No s tim će biti, kako kaže, zadovoljni budući umirovljenici.

- Mirovine u Hrvatskoj će biti bolje onda kada zaposlenost bude veća i kada će prosječne plaće rasti. Kada se govori o drugom stupu brojke su ilustrativne i pokazuju da se radi o dobrim stvarima, istaknuo je.

Građani izdvajaju 15 posto svoje plaće za postojeće umirovljenike, a 5 posto za svoju buduću mirovinu. Na pitanje bi li njihove buduće mirovine bile veće kada bi se ovo izdvajanje od 5 posto povećalo, Štimac je rekao kako je to neupitno, ali da je to pitanje stanja javnih financija, može li se povećati izdvajanje u drugi stup.

- Koliko bi to bilo dobro, može se vidjeti i na sljedeći način. Ovaj član s prosječnom hrvatskom plaćom koji ima 148 tisuća kuna na računu, on bi nakon još 20 godina štednje u punom radnom vijeku štednje imao 447 tisuća kuna na računu, što znači da bi mu mirovina iz drugog stupa bila 1700 kuna i s obzirom na to da četvrtina ide u drugi stup, kada se to pomnoži s 4, to bi značilo da bi prosječna mirovina bila 6800 kuna, naglašava Štimac.

Dodaje kako je jačanje drugog mirovinskog stupa jačanje sredstava građana.

Postoji zakonska odredba da građani koji idu u mirovinu uzmu 15 posto svojih sredstava iz drugog stupa. Na pitanje koliko građani to koriste, Štimac je rekao kako se to koristi, ali da im je onda mirovina nešto niža.

Govori kako od kada postoji drugi stup postoje ideje da se on ukine, ali su iskustva država koje su to učinile ne pokazuju se pozitivnim. Niti su umanjile javni dug, niti su mirovine porasle, a odbacili mogućnost jačanja individualne štednje.

- Kada bi se povukla sredstva iz 2. stupa država bi došla do 130 milijardi kuna imovine naših 2 milijuna članova, no ne bi povukla samo sredstva, već i obveze. Negativni rezultat te transakcije u 2038. godini bi bio 111 milijardi kuna, a to bi bila kardinalna neodgovornost prema budućim generacijama, zaključio je i dodao kako treba jačati drugi mirovinski stup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!